Gastronomska delicija

Kako pripremiti tradicionalnu Stonsku tortu od makarula pokazali su najbolji! /FOTO/

Danas je u restoranu Arsenal, u okviru Good Food Festivala Dubrovnik 2014., održana prezentacija i kušnja Stonske torte, jednog od izvornih, renesansnih slatkih jela u kojem se prepoznaju tipične namirnice mediteranske kuhinje i ovog podneblja.

Na dubrovačko područje je donesena vjerojatno iz venecijanske kuhinje. Uvijek je zauzimala visoko mjesto na vrhu piramide slastica i pripremala se u posebnim prilikama, posebno za Uskrs.

Kako pripremiti tradicionalnu Stonsku tortu od makarula pokazali su najbolji!  U poznatom restoranu “Kapetanova kuća“ pripremaju jednu od najboljih stonskih torti po receptu Lidije Kralj, vlasnice restorana i renomirane kuharice. Kapetanovu kuću predstavio je član obitelji Kralj i šef kuhinje Josip Majić, a prof. Josip Žuvela ispričaao je zanimljive pojedinosti koje se vežu za ovu vrhunsku tortu.

Stonska torta (Za 4 osobe)

Tijesto:
1 jaje, 500g glatkog brašna, žlica ulja, octa, sol

Nadjev:
10 jaja, 250 g margarina, 500 g šupljikave tjestenine, 600 g šećera,
1 vanilija, korica limuna, pola žlice cimeta, 300 g mljevenih badema, 50 g mljevenih oraha, 100 g krušnih mrvica

Zamijesite glatko, vučeno tijesto i razvucite ga preko kalupa. Nadijev promiješajte sve zajedno, osim jaja i margarina. Tjesteninu skuhati i postepeno slagati u kalup zajedno s nadjevom, jajima i margarinom.
Tortu preklopiti ostatkom tijesta i peći na 180*C 40 minuta.
Mlaku izvadimo iz kalupa i dekoriramo.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: .
  • Objavljen: 24.10.2014 14:24
  • Posljednja izmjena: 24.10.2014 14:25
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.