Bijeli šećer ne koristi organizmu i nema nikakvu nutritivnu vrijednost jer onaj koji konzumiramo je čista saharoza lišena vitamina, minerala, enzima i svih vitalnih elemenata, ona samo proizvodi prazne kalorije i oslabljuje naš organizam upozoravaju brojni stručnjaci.Jasno je stoga da šećer treba izbjegavati, no pri tomu nam često odmažu proizvodi koji u sebi neočekivano kriju velike količine ovog nezdravog sastojka, a koje konzumiramo svakodnevno.
1. KEČAP ( 350 ml = 3,5 vrećica šećera)
Rajčica sadrži u sebi prilično visok postotak limunske kiseline zbog čega prerađevine od ove zdrave namirnice u sebi sadrže visok postotak šećera koji ublažava inače kiselkast okus rajčice. Bočica omiljenog nam kečapa stoga je prava šećerna bomba koja u sebi sadrži čak 12.5 grama šećera.
2. KRUH ( 2 kriške = 1 vrećica šećera)
Sastav kruha koji u sebi sadrži samo brašno, vodu i sol gotovo je nemoguće pronaći na policama trgovina, a osim aditiva jedan od skrivenih sastojaka čak i integralnog kruha je šećer koji se dodaje zbog izgleda i teksture. Dvije kriške integralnog kruha sadrže čak 4 grama šećera.
Stoga birajte provjereni kruh od cjelovitih žitarica sa polica s eko oznakom i obavezno čitajte sastav na poleđini pakiranja.
3. PRELJEVI ZA SALATE ( 1dcl = 1/2 vrećice šećera)
Svježe salate na našem meniju trebale bi se naći svakodnevno no njihov zdravi učinak na tijelo mogu pokvariti razni preljevi pa čak i oni naizgled zdravi poput jabučnog i vinskog octa. Brojni proizvođači naime u ove vrste octa stavljaju šećer, tako jedan decilitar jabučnog octa može sadržavati do 2 grama šećera.
Ukoliko niste sigurni da je ocat dobiven samo iz prirodnih sastojaka bez dodatka šećera radije u salatu stavite limun.
3. KUPOVNI VOĆNI SOKOVI (2 dcl = 1 vrećica šećera)
'Sok je baš kao i soda nema razlike' izjavili su nedavno britanski stručnjaci nakon opsežnog istraživanja industrijskih sokova na tržištu. Istraživanje je naime pokazalo da 2 dcl industrijskog voćnog soka i to od jabuke u sebi sadrži čak 4 grama šećera. Industrijski jabučni sok dodaje se i kao baza za zdrave zelene sokove stoga treba biti oprezan i gotove napitke izbjegavati što je češće moguće.
Radije posegnite za svježe cijeđenim sokovima iz kućne radinosti u kojima šećere u potpunosti možete izbjeći i to na način da kombinirate kiselo voće ili povrće sa onim koje u sebi sadrži prirodne šećere.
5. MLIJEKO (2 dcl = 2.5 vrećica šećera)
Zanimljivo je da sa polica uvijek biramo mlijeko sa smanjenim udjelom masnoća dok uopće ne razmišljamo kako ni takav izbor ne pomaže našoj namjeri u izboru zdravijih namirnica.
Naime jedna šalica mlijeka sa smanjenim udjelom masnoće u sebi sadrži čak 12 grama šećera, stoga regulirajte prije svega dodavanje šećera u napitke od mlijeka ili ga u potpunosti zamijenite alternativnim proizvodima poput npr. bademovog mlijeka.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.