Zdravlje

Ovo su toksični sastojci koje svaki dan konzumirate, a da to ni ne znate!

Već i ptice na granama znaju da je zaista teško pronaći zdravu hranu u pravom smislu te riječi. Teško je provjeriti otkud dolazi hrana koju konzumiramo jer oglašivači nerijetko manipuliraju s podatcima. Ono što je pozitivno u prehrambenoj industriji je da se ljudi u zadnje vrijeme više zanimaju za porijeklo i sastav namirnica.

 Ovo su toksični sastojci koje svaki dan konzumirate, a da to ni ne znate!
Donosimo vam popis hrane koju sigurno često konzumirate, a u kojima se nalaze tvari koje mogu pogubno utjecati na vaše zdravlje.

Azodikarbonamid u kruhu

Nedavno je američki lanac brze prehrane Subway priznao da je u svojim proizvodima imao opasnu kemikaliju azodikarbonamid - koja se inače nalazi u đonovima cipela i madracima na napuhavanje.

Nije ovaj lanac brze prehrane jedini koji je koristio ovaj opasan "sastojak", azodikarbonamid se nalazi i u pecivima drugih restorana kao što je McDonalds ili Burger King.

Mikrogranule u ribama i vodi

Poznato je da se plastične mikrogranule mogu naći u pastama za zube, tekućim sapunima, ali i u ostalim sredstvima za osobnu higijenu. To i nije toliko zabrinjavajuće, međutim, nedavno je otkriveno da se mikrogranule mogu naći i u vodi i ribi. Granule polietilen manje su od milimetra i zasigurno ih ne možete vidjeti golim okom što je zastrašujući podatak.

Bromirano biljno ulje

Iz naslova je vidljivo da se ovdje radi o običnom ulju u koje je nadodan kemijski element brom. Taj kemijski element se inače stavlja u odjeću koja bi trebala biti otporna na vatru i visoke temperature, međutim, odnedavno je postao i glavni sastojak gaziranih sokova. Brom izaziva velike zdravstvene boljke; od neuroloških problema do oštećenja fetusa.

Fruktozni sirup i umjetni zaslađivači

Fruktozni sirup koji se sastoji od glukoze, fruktoze i oko 20 posto vode bio je dobra zamjena za šećer, a uz to je bio jeftin i dostupan. Coca-Cola je jedna od prvih koja ga je počela koristiti 1980-ih godina. Ono što sad znamo dokaz je da odmah trebate prestati konzumirati ovaj opasni sastojak. Naime, fruktozni sirup i umjetni zaslađivači oštećuju jetru, izazivaju dijabetes, uzrokuju srčane probleme i potiču pretilost.

Ljepilo za meso

Transglutaminaza, koja je poznata kao ljepilo za meso, često se koristi u mesnoj industriji. Sam proces lijepljena mesa ne ostavlja nikakav trag tako da ako meso kupujete u supermarketima nikad ne možete znati je li jedete kvalitetan odrezak ili onaj napravljen od mesnog otpada. Čak 35 posto prehrambenih proizvoda koristi ljepilo za meso, a na toj listi su i mliječni proizvodi, tofu i žitarice. /A.R./Dnevno.hr/

  • Autor: Dnevno.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 17.02.2014 21:22

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.