GIHT

Prirodno liječenje kostobolje (RECEPTI)

Osim što s reumom ima dosta sličnosti, ova bolest prouzrokuje upalu kostiju i napada pojedine zglobove što dovodi do bolova i jakog oticanja. Da se tako užasni bolovi ublaže, treba, kao i kod reume, bolna mjesta trljati vunom ili rutavom krpom, a pri tome polijevati hladnom vodom ili vinskim octom pomiješanim s vodom

 Prirodno liječenje kostobolje (RECEPTI)
Nakon toga na bolna mjesta stavljati vrećice napunjene trinom (mrvice koje ostaju od sijena) te prelivene kipućim vinskim octom previti suhim i dobro toplim oblozima da ne može zrak dopirati.

Još prije nego se stave vrećice s vrućim trinama treba na bolna mjesta priviti čistu lanenu krpu, dobro namazanu domaćim medom. Obloge, čim se ohlade, treba promijeniti.

Na želudac i trbuh se stavljaju jako vrući oblozi od trina te se previju suhim i toplim materijalom. Svaku večer se uzima vruća banja do koljena od 25 do 30 minuta s odvarom od korijena paprati. Nakon vruće banje jednu minutu hladnu banju uzeti samo do gležnjeva s pokretima kao da se gazi po vodi.

Dnevno treba tijelo oprati octenom vodom. Na stolicu treba paziti da bude redovna, a eventualno bolesniku davati klizmu. Tjedno dva do tri puta umotati cijelo tijelo u vruću plahtu umočenu u odvar slame od zobi, pri tome neka se pije vrući čaj od deset grama bazgina cvijeta i deset grama izgnječenih boba smrekovih s jednom žlicom meda i četvrtine litre domaćeg vina.

Kada se bolesnik oznoji, pusti ga se dva do dva i pol sata u miru, nakon toga ga treba brzo oprati i presvući. Dnevno treba uzimati tri do četiri žlice maslinova ulja, a svako pola sata limunadu s mnogo limuna i sirupom od jagoda.

Uz to  dnevno se pije od jedne do jedne i pol litre vode u kojoj su kuhana tri do četiri celera i tri do četiri šalice uvijek samo po gutljaj čaja od žutilovke, jagorčike, pelina i izgnječenih smrekovih boba, po pet dekagrama svake vrste na pola litre vina i dvije žlice meda što se kuha deset do 15 minuta.

Treba jesti kuhanu pšenicu, ječam, prekrupu od zobi, celer, repu, kiseli kupus prijesan, kiselo mlijeko, mladi sir i zelen.

Trganje u kostima liječi se ovako: istući borovice, bobe od smreke, pridodati malo prave rakije (rakiju od vinskog tropa) i još malo tući da postane kao kašica. Bolesna mjesta najprije rakijom malo istrljati, a onda tom kašicom od smrekovih boba previti, pa još nečim vunenim omotati da ostane u toplom.

Natopi se zečja kožica (Lepus timidus), gdje su dlake, petrolejem i privije. Ili se natopi zečja kožica alkoholom, pospe tamjanom, privije i drži na mjestu sve dok ne otpadne.

Uzme se čista lanena krpa i dobro natopi prepečenom lozom ili čistim 60 postotnim alkoholom. Zatim treba ovu natopljenu krpu dobro posuti istucanim korijenom od iđirota u prah i s malo tucanog papra previti na bolna mjesta i još rakijom dobro pokvasiti.

Zatim čistim suhim ručnikom ili krpom previti, a preko toga vunenom maramom dobro umotati da ni s jedne strane ne može doprijeti zrak.

Kostobolju liječi i samobojka, zvana i dobričica (Glechoma hederacea L). Od ove trave uzme se tri dekagrama svježeg lišća i cvijeta i prelije se s pola litre kipućeg pravog vinskog octa i pola litre vode, pa se dobro poklopljeno lagano kuha jedan sat.

Ovim vrućim odvarom treba obložiti i dobro previti bolna mjesta. Svakih pola do tri četvrtine sata promijeniti oblog. Svakog dana, bez prestanka, piti dvije-tri šalice čaja od brezovog lišća. Uvijek po gutljaj, čaj piti četiri do šest tjedana.

Kostobolju liječe i oblozi s kamilicom. Na pet dekagrama kamilice, koja se stavi u lanenu vrećicu, prelije se pola litre kipućeg vin­skog octa i pola litre vode. Ove vrećice, jako vruće, stavljaju se na bolna mjesta, pa se previju suhim i toplim. Svako pola do tri četvrtine sata oblog promijeniti.

Uz te obloge pije se čaj od matičnjaka ili pitome macine trave (Melissa officinalis L) koja raste po vrtovima. Na deset grama macine trave ulije se pola litre kipućeg bijelog vina, pridodaju dvije žlice meda i kuha se poklopljeno pet minuta.

Od ovog čaja dvije-tri šalice popiti, često po gutljaj. Taj čaj krijepi živce, grije želudac, čisti krv i osvježava čitav organizam, a u narodu ga zovu »lijek za sve bolesti« jer utječe povoljno na cijeli organizam. Čaj treba bez prestanka piti četiri do šest tjedana.

Kod svih vrsta kostobolje osobito se preporučuje masiranje »Algom«. Nakon toga bolno mjesto se umota vunenom krpom, piše zdravljeirecepti.hr.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: pixabay
  • Objavljen: 08.05.2017 21:02
  • Posljednja izmjena: 08.05.2017 21:10

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.