Osnovni podaciBroj porcija: 4
Trajanje pripreme: do 60 min
Glavni sastojak: piletina, pršut, šampinjoni
Način pripreme: pirjanje, u pećnici
Slijed: glavno jelo
Sastojci4 komada pilećih prsa bez kosti (oko 900 g)
morska sol
svježe mljeveni papar
8 tankih kriški pršuta
32 lista svježeg bosiljka
3 žlice neslanog maslaca
1 žlica maslinovog ulja
400 g očišćenih, narezanih šampinjona
2 šalice pilećeg temeljca sa smanjenim udjelom soli
1 žličica octa od crvenog vina
2 žlice miješanog svježeg usitnjenog začinskog bilja ili 1 žlica sušenog (bosiljak, peršin, vlasac)
PripremaPrepolovite pileća prsa po debljini (horizontalno) tako da s jedne strane ostanu pričvršćena. Polovice otvorite kao knjigu i istucite ih batom za meso do debljine 5-6 mm. Sa svih strana začinite sa soli i paprom.
Piletinu okrenite na izrezanu stranu pa naslažite po 2 kriške pršuta na površinu ostavljajući prazan 1 cm od ruba mesa. Na pršut poslažite 8 listova bosiljka. Piletinu zatim zarolajte i povežite s kuhinjskim konopcem. Postupak ponovite i s preostalom piletinom.
Pećnicu zagrijte na 230˚C. Zagrijte 1 žlicu maslaca u većoj vatrostalnoj tavi i pecite zarolanu piletinu dok poprimi smeđu boju sa svih stranu, oko 8-10 minuta. Zatim prebacite tavu u zagrijanu pećnicu. Kada temperatura u centru piletine dosegne 70˚C pecite još 7-8 minuta. Pečenu piletinu premjestite na tanjur da odstoji 10-ak minuta.
Eventualne otpatke od pečenja piletine odbacite iz tave pa otopite 1 žlicu maslaca i pirjajte šampinjone dok ne poprime karakterističnu boju i puste vlagu. Začinite sa soli i paprom, dodajte temeljac i ocat. Kuhajte dok se tekućina ne zgusne i reducirajte, 10-12 minuta. Umiješajte preostalu žlicu maslaca i začinsko bilje.
Skinite konopac s piletine te narežite poprečno na odreske debljine 1-1,5 cm i prelijte umakom od gljiva.
Servirajte s kuhanom rižom.