Donosimo vam par tikova kako se dobro organizirati za vikend da vam kuhanje u radnom tjednu ostane zabavno i jednostavno, donosi
Jutarnji list.
Uvijek skuhajte malo više žitaricaJednako je jednostavno skuhati jednu šalicu riže kao i tri. Skuhajte uvijek viška riže, ječma, kvinoje i biti ćete zadovoljni kada dođete kući nakon napornog radnog dana i u hladnjaku pronađete već skuhani ječam savršen za brzinsku salatu.
Kupite hrpu svježeg začinskog biljaNema ništa lakše nego osušiti svoj bosiljak, ružmarin, peršin ili metvicu. Za taj dan začinsko bilje iskoristite svježe, a ostatak usitnite, osušite na ravnoj podlozi i spremite u malene posudice.
Na početku tjedna napravite veliku posudu omiljenog umakaNa primjer, bolonjez umak. Tako ćete ga moći iskoristiti na tjestenini, u sendviču Sloopy Joe, u tortiljama ili lazanjama. Čuvajte ga u hladnjaku.
Držite kuhinju uvijek čistomŠanse da napravite brzinsku večeru u neurednoj kuhinji su jednake nuli!
Kupite cijelu ribuJako dobra ideja za brzinsku večeru. U ribarnici nabavite cijelu očišćenu ribu, nadjenite ju začinskim biljem i limunom, ispecite u pećnici i odlučna večera je spremna.
Držite narezan kruh u zamrzivačuIzvadite ga netom prije večere, stavite u toster i jedite s jajima na oko i maslacem. Pitat ćete se zašto to ne radite češće!
Broj 1 vrijedi i za grahoriceSkuhajte hrpu graha ili leće i kombinirajte ga s kobasicama ili drugim finim mesom.
Napravite vlastite mješavine začinaU mužaru zdrobite sjemenke korijandera, koromača, dodajte cimet, kurkumu… Napravite začine po vašoj volji i imajte ih uvijek spremne kraj radne plohe!
Napravite vlastiti temeljacBiti ćete si zahvalni u trenutku kada želite napraviti brzinsku palentu koja će imati neopisivo bolji okus pripremljena s temeljcem nego s običnom vodom.
Uložite u kvalitetnu konzerviranu ribuSardine, tuna, dimljeni losos… Sve je to riba koju možete stavljati na brzinsku pizzu, tople bruschette.
Uvijek imajte tjesteninuTo je jedina stvar koja vašoj smočnici ne smije nedostajati. Brzo se priprema, slaže se sa svim umacima i svi ju obožavamo!
Isto vrijedi i za jaja i sirNapravite omlet koji će vas podsjetiti zbog čega je život divan!
Zamrzivač je vaš najbolji prijateljHrpu stvari koje pripremate možete zamrzavati. Vrijedi za sve, od pripremljenih umaka, gulaša, do svježeg špinata, ribe i mesa.
Ispecite hrpu korjenastog povrćaPoslažite ga na pleh na pečenje i ispecite. Tijekom tjedna ga dodajte u salate i skuhane žitarice, a kada vam i to dosadi, izblendajte ga u gustu juhu.