Zdravlje

Ako mislite da juhe iz vrećice nisu štetne, onda pročitajte ovo...

Ovakve juhe obično sadrže vrlo mali udio povrća i gljiva, a umjesto prirodnih sastojaka dodaju se umjetne arome. Problem je i u udjelu soli koji je u juhama iz vrećice vrlo velik te bi ih stoga trebale izbjegavati osobe s povišenim krvnim tlakom kao i bubrežni bolesnici.

Ako mislite da juhe iz vrećice nisu štetne, onda pročitajte ovo...
U nedostatku vremena često posežemo za hranom koja se sprema na brzinu. Jedna od takvih namirnica koje se spravljaju na brzinu su juhe iz vrećica. Koliko su takve juhe zdrave?

Na ovo pitanje odgovorila je nutricionistica Jasna Ćerić koja navodi kako dehidrirane krem juhe ne mogu zamijeniti pravu domaću juhu u kojoj sami biramo sastojke i količinu. Ako ste već primorani na konzumaciju ovakvih juha, nastojte da to ne bude često.

Termičkom obradom osnovnih i pomoćnih sirovina posebnim tehnološkim procesima dobivaju se gotove juhe. Ovakve juhe obično sadrže vrlo mali udio povrća i gljiva, a umjesto prirodnih sastojaka dodaju se umjetne arome. Problem je i u udjelu soli koji je u juhama iz vrećice vrlo velik te bi ih stoga trebale izbjegavati osobe s povišenim krvnim tlakom kao i bubrežni bolesnici.

Proizvođačima dehidiranih juha dozvoljena je i uporaba pojačivača okusa, bojila i aroma. Osim potencijalno štetnog monoatrijevog glutaminata (MSG), ovdje se koriste i natrijevi ribonukelotidi, dinatrijev inozinat i sl., koje moraju izbjegavati osobe s poremećajem metabolizma purina (npr. giht). Čest sadržaj juha je i mliječni šećer pa bi osobe s laktoza intolerancijom ovakav proizvod trebale izbjegavati./I.M./
  • Autor: Dnevno.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 28.07.2013 21:53
  • Posljednja izmjena: 28.07.2013 21:52
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.