Hrana i zdravlje

Ako ste ljubitelj dobre sarme, teško da ćete moći odoljeti ovom receptu

Potom ubacite i začine i ostavite da se vaše punjenje za sarmu krčka još 10-tak minuta na laganoj vatri, a pred kraj u smjesu ubacite i pancetu, pršut ili šunku, ovisno o tome što vam je draže i dostupnije. Kada je smjesa gotova prohladite je, a u međuvremenu zamutite sir i jaja te ih dodajte smjesi.

Ako ste ljubitelj dobre sarme, teško da ćete moći odoljeti ovom receptu
Malo je onih koji ne vole klasičnu sarmu, onu dobro nam znanu s kiselim kupusom i mljevenim mesom. No, ako ste ljubitelj ovog dobro nam znanog jela koje se na jelovnicima mnogih Hrvata može pronaći za sve moguće prigode, kušajte i ovu manje tradicionalnu, nećete se razočarati.

Potrebno vam je:
- 600 grama blitve
- 400 grama šampinjona (za bolji ukus kombinirajte ih s vrganjima)
- 200 grama nekog slanog sira te 100 grama tvrdog sira (Paški, Livanjski)
- panceta, pršut ili šunka
- 2 glavice luka
- jaje
- peršin, sol, papar, češnjak i crvena paprika
- jedno vrhnje
- jedna konzerva koncentrata rajčice

Blitvu je potrebno očistiti i nekoliko minuta prokuhati u vreloj vodi. Potom ju stavite u posudu i rashladite, čim drugim nego hladnom vodom. Sljedeći korak je rezanje luka i češnjaka, kada ste to činili lagano ga prepržite na zagrijanom ulju, a kada već radite sarmu poslužiti može i dobra, stara svinjska mast. Luku dodajte gljive i nekoliko listova blitve koju ste također usitnili. Potom ubacite i začine i ostavite da se vaše punjenje za sarmu krčka još 10-tak minuta na laganoj vatri, a pred kraj u smjesu ubacite i pancetu, pršut ili šunku, ovisno o tome što vam je draže i dostupnije. Kada je smjesa gotova prohladite je, a u međuvremenu zamutite sir i jaja te ih dodajte smjesi.
Sada je na redu motanje sarme. Dva lista blitve stavite jedan na drugi, punite ga smjesom i motajte te ih stavljajte u posudu u kojoj ćete peći vašu sarmu. Da, dobro ste pročitali ova sarma se peče! Kada ste sve posložili smjesu prelijte vrhnjem i koncentratom rajčice, naribajte sir i pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
Uz ovu prilično kaloričnu sarmu možete poslužiti rižu ili palentu, a nikako nemojte zaboravit počastiti se i čašom vina.

  • Autor: dnevno.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 12.10.2013 13:42

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.