Malo je onih koji ne vole klasičnu sarmu, onu dobro nam znanu s kiselim kupusom i mljevenim mesom. No, ako ste ljubitelj ovog dobro nam znanog jela koje se na jelovnicima mnogih Hrvata može pronaći za sve moguće prigode, kušajte i ovu manje tradicionalnu, nećete se razočarati.
Potrebno vam je:
- 600 grama blitve
- 400 grama šampinjona (za bolji ukus kombinirajte ih s vrganjima)
- 200 grama nekog slanog sira te 100 grama tvrdog sira (Paški, Livanjski)
- panceta, pršut ili šunka
- 2 glavice luka
- jaje
- peršin, sol, papar, češnjak i crvena paprika
- jedno vrhnje
- jedna konzerva koncentrata rajčice
Blitvu je potrebno očistiti i nekoliko minuta prokuhati u vreloj vodi. Potom ju stavite u posudu i rashladite, čim drugim nego hladnom vodom. Sljedeći korak je rezanje luka i češnjaka, kada ste to činili lagano ga prepržite na zagrijanom ulju, a kada već radite sarmu poslužiti može i dobra, stara svinjska mast. Luku dodajte gljive i nekoliko listova blitve koju ste također usitnili. Potom ubacite i začine i ostavite da se vaše punjenje za sarmu krčka još 10-tak minuta na laganoj vatri, a pred kraj u smjesu ubacite i pancetu, pršut ili šunku, ovisno o tome što vam je draže i dostupnije. Kada je smjesa gotova prohladite je, a u međuvremenu zamutite sir i jaja te ih dodajte smjesi.
Sada je na redu motanje sarme. Dva lista blitve stavite jedan na drugi, punite ga smjesom i motajte te ih stavljajte u posudu u kojoj ćete peći vašu sarmu. Da, dobro ste pročitali ova sarma se peče! Kada ste sve posložili smjesu prelijte vrhnjem i koncentratom rajčice, naribajte sir i pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
Uz ovu prilično kaloričnu sarmu možete poslužiti rižu ili palentu, a nikako nemojte zaboravit počastiti se i čašom vina.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.