- Upravo zato što se manifestira različitim simptomima te što oko 90 posto oboljelih ni ne zna da je ima, celijakija se naziva bolešću s tisuću lica - kaže nutricionistica dipl. ing. Sanja Ćosić, a predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju Ružica Lah dodaje:
- Od 45 do 90 tisuća ljudi u Hrvatskoj ima ili će imati brojne, ozbiljne komplikacije neprepoznate, neliječene ili nepravilno liječene celijakije.
Ova kronična autoimuna bolest pojavljuje se u ljudi s genskom predispozicijom, a karakterizira je doživotna nepodnošljivost glutena.
- Autoimunu reakciju pokreće gluten koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Imunosni sustav na unos glutena odgovara stvaranjem antitijela i uništavanjem resica u tankom crijevu pomoću kojih se apsorbiraju nutrijenti iz hrane - objašnjava nutricionistica Ćosić. Pritom se, ovisno od čovjeka do čovjeka, uz spomenute simptome pojavljuju i naglo mršavljenje ili debljanje, bolni grčevi u trbuhu te iznenadna visoka temperatura, kaže Ružica Lah. Tri su oblika netolerancije na gluten.
- To su celijakija, alergija na pšenicu i osjetljivost na gluten. Celijakija je najteži oblik jer se radi o autoimunoj bolesti kod koje organizam uništava sam sebe. Kod alergije na gluten simptomi su povezani s dišnim, probavnim sustavom i kožom, ali nije prisutno oštećenje sluznice tankog crijeva. Treći oblik je intolerancija na gluten, ali ljudi nemaju pozitivna specifična antitijela u krvi niti oštećenje sluznice tankog crijeva pa tako nema laboratorijskog testa kojim bi se jasno utvrdila intolerancija na gluten i razlikovala od drugih poremećaja sa sličnim simptomima - pojašnjava dipl. ing. Ćosić.
Kod sumnje na celijakiju, dodaje Ćosić, ne preporučuje se prelazak na bezglutensku prehranu prije završetka dijagnostičkog postupka.
- U tom bi slučaju rezultati pretraga mogli biti lažno negativni, što bi značilo odgađanje postavljanja ispravne dijagnoze čime se bolesnika izlaže riziku razvoja raznih komplikacija - upozorava nutricionistica.
Oboljeli od celijakije mogu jesti rižu, kukuruz, proso, soju, heljdu, sve vrste povrća i voća, sve vrste ribe i plodova mora, meso, šećer, med, čaj, sve vrste oraha i lješnjaka te jaja, mlijeko i sir. No prehrana mora biti striktna, tj. treba isključiti svu hranu koja sadrži gluten. To su raž, ječam, zob, pšenica i sve njihove prerađevine, kolači, keksi, tjestenine od navedenih vrsta brašna ili s dodatkom tih brašna te ostali proizvodi koji sadrže ove žitarice.
Člank u cijelosti pročitajte
OVDJE