Hrana

Bili na placi i skuhali ručak: Ukradite naš recept za pravi neretvanski brudet

Subotom volimo ići na plac. Ako ima; kupiti dobar komad ribe uzeti malo zeljenja i u povratku kupiti neku dobru bocu vina. Nakon probijanja koz uskre redove radiča, mišancije, naranči i domaćeg sira i vrhnja volimo popiti kavu na suncu (ako ima sunca) ako ne nadomjestiti taj nedostatak burekom i jogurtom koji se otvara još prije ulaska u kuću.

Bili na placi i skuhali ručak: Ukradite naš recept za pravi neretvanski brudet

Ono što nam se danas jelo je brudet. Bilo je nešto sitne plave ribe, većinom srdela i bacili smo ih u “brujet” ispao je jako dobar, ubacili smo i unutra par školjaka, a imali smo i domaće salse koju čuvamo još od ljeta. Prilog nam je bila palenta, a otvorili smo i bocu dobrog bijelog suhog vina.

A sad recept:

  • 15-ak fi letiranih srdela
  • 3 – 4 rajčice ili veća konzerva pelata
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 dl vina
  • lovorov list
  • 2 – 3 listića kadulje
  • manja grančica ružmarina
  • par listića bosiljka
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • kukuruzna krupica

Srdele očistite i isfiletirajte, a to ćete napraviti jednostavno – samo povucite glavu i pažljivo uklonite glavnu kost jednim potezom.

Filete uvaljajte u brašno i ispecite u suncokretovu ulju.

Pečene srdele stavite na papirnate ubruse kako bi se upila suvišna masnoća. Na maslinovu ulju zažutite luk pa dodajte na tek koju sekundu nasjeckani češnjak, a zatim u lonac ubacite narezanu rajcicu ili pelate i sve začine.

Kuhajte dok se umak ne zgusne, a na pola kuhanja ulijte i vino.

Pretkraj kuhanja u lonac složite srdele da se spoje s umakom i doradite okus ako je potrebno. Brudet nemojte miješati kuhačom, samo rukama protresite lonac. Skuhajte kukuruznu krupicu u omjeru s vodom 1:2 i poslužite s brudetom.

  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 28.02.2015 14:31
  • Posljednja izmjena: 28.02.2015 14:32
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.