Punjena čokoladna jajaSastojci: po 200 g lješnjaka, oraha, margarina i šećera, 150 ml vode, 100 g čokolade za kuhanje, 150 g keksa; glazura: 200 g čokolade za kuhanje, 6 žlica ulja; šarene mrvice
Priprema: Prokuhajte šećer s vodom. Dodajte kockice margarina, maknite s vatre, a čokoladu otopite na pari. Pomiješajte čokoladu sa sirupom, dodajte lješnjake, orahe i mljevene kekse. Kad se smjesa ohladi, stavite je u kalupe za jaja ili ručno oblikujte jaja od smjese. Stavite ih u hladnjak na dva sata. Izvadite jaja iz kalupa pa ih polijte pripremljenom glazurom i pospite šarenim mrvicama.
Šarena jajaSastojci: 1/2 šalice maslaca, žličica ekstrakta vanilije, 225 g kremastog sira, 1,1 kg šećera u prahu, po šalica maslaca od kikirikija, kokosova brašna, kakaa u prahu, po 2 šalice gorko-slatke i bijele čokolade
Priprema: U zdjeli izmiješajte maslac, vaniliju i kremasti sir. Umiješajte šećer i zamijesite tijesto. Podijelite ga na četiri dijela. Jedan ostavite kakav jest, u drugi umiješajte maslac s kikirikijem, u treći kokosovo brašno, a u zadnji kakao. Svaki dio oblikujte u jaja pa ih posložite na obložen lim za pečenje i stavite u hladnjak na sat vremena. Na pari posebno otopite tamnu i bijelu čokoladu dok ne dobijete glatku smjesu. Ako vam se smjesa čini pregusta, umiješajte žlicu biljnog ulja. Neka jaja uvaljajte u tamnu, a neka u bijelu čokoladu, stavite na lim i opet u hladnjak na pola sata da očvrsnu. Prema želji ih još ukrasite orašastim plodovima, čokoladnim mrvicama ili kokosom.
Čokoladna jajaSastojci: 200 g tamne čokolade; fondant za ukrase: vrećica želatine u prahu, 5 žlica vode, 8 žlica fruktoze, žlica glicerina, 2 žlice biljne masti, kg šećera u prahu, aroma vanilije, jestive boje prema želji
Priprema: Otopite čokoladu na pari, ulijte je u kalupe, stavite u hladnjak da se stisnu pa ih izvadite. Premažite polovice otopljenom čokoladom i spojite ih. Za fondant pomiješajte želatinu s četiri žlice vode i ostavite da nabubri. Otopite fruktozu sa žlicom vode iznad lagane vatre dok ne dobijete sirup. Želatinu otopljenu na vatri pomiješajte sa sirupom. Dodajte glicerin i mast, miješajte pa dodajte vaniliju i ostavite da se sve ohladi. Stavite šećer u posudu, napravite rupu u sredini pa dodajte smjesu. Polako miješajte. Zamijesite fondant na stolu, a gotov je kad se smjesa više ne lijepi. Jestivu boju dodajte u smjesu i zamijesite. Ostavite tijekom noći fondant dobro zamotan u plastičnoj foliji. Napravite ukrase i od jaja napravite gospodina i gospođu Jaje.
Punjena čokoladna jaja ukrašena glazuromSastojci: 400 g čoko-suza ili kvalitetne čokolade, šalica maslaca od kikirikija, 2/3 šalice šećera u prahu, 1/8 žličice soli; glazura: 500 g šećera u prahu, 2 bjelanjka, jestive boje
Priprema: Otopite čoko-suze ili čokoladu na pari. Rasporedite čokoladu ravnomjerno u kalup i stavite na pola sata u hladnjak. Kratko omekšajte maslac od kikirikija u mikrovalnoj ili na vatri. Umiješajte šećer u prahu i sol pa dobro izmiješajte. Napunite smjesom kalupe i poravnajte površinu. Premažite smjesu otopljenom čokoladom i stavite kalupe u hladnjak na još pola sata. Oprezno izvadite jaja iz kalupa i ukrasite ih glazurom. Za glazuru istucite bjelanjke pa postupno dodajte šećer. U smjesu dodajte željene boje. Mora biti gusta, ali ne pretvrda. Pomoću slastičarske vrećice izradite cvjetove ili ukrase prema želji.
Recepti preuzeti iz gastromagazina Skuhatćute.