Nepoželjne, a važne teme

BORIS SOKAL: Podriguj i prdi, ali ne u mojoj blizini

BORIS SOKAL: Podriguj i prdi, ali ne u mojoj blizini
O znojenju, podrigivanju i flatulenciji (lat. flatus- vjetar) ne piše se često. To su društveno nepoželjne teme. Za finu čeljad i nekulturne pojave. A one su baš ljudske i fiziološke. Pošto su fiziološke (svojstvene ljudskom organizmu), liječnik je dužan tražiti njihov uzrok i svrhu.

Piše za Glas Grada: dr. Boris Sokal, spec. med. rada
Slika u članku
dr. Boris Sokal


O navedenim prirodnim pojavama, Francuz Dr. Saldmann (također i dijetetičar), napisao je opširnu i stručnu knjigu: „Veliko čišćenje“. On žestoko prekorava i ljuti se na svoje sugrađane što se ustežu podrigivati i flatati. Oba procesa, kao i znojenje, vrlo su korisna za zdravlje. Kroz njih (uz ostalo), tijelo se oslobađa štetnih i „otrovnih“ tvari. Ono se čisti.

Znojenje kao 'prirodni tuš'

Zato, najprije, par riječi o znojenju. Naime, putem znoja organizam se oslobađa viška topline. Znoj je „vlastiti tuš“. Tjelesni „klima uređaj“. Jer, da bi se ispario s površine kože, on mora oduzeti toplinu iz okoline i pregrijanog tijela ( npr. uslijed febre). I pri tom nastupa hlađenje organizma. Znoj je inače proizvod znojnih žlijezda. U svakog pojedinca ima ih između 2 i 4 milijuna. Smještene su u koži koja je „debela“ 2 milimetra. I to, u tzv. dermi, ispod epiderme ili pokožice (U epidermi je pigment melanin, koji štiti od ultraljubičastog zračenja i zbog čega se potamni).

Jedna od najznačajnih uloga kože je sprječavanje prodora mikroba u organe. Znojne žlijezde svakodnevno izbace na površinu od 400 mililitara, do litre znoja. U velikim i krajnjim fizičkim naporima (atletičari, pa i dirigenti orkestra i sl.), može se za kratko vrijeme izgubiti i do 10 litara tekućine. Znojenje, kao proces, također je povećano kod neurotičara i psihičkih stresova, pa kod nekih otrovanja, pa čak i kod nekih vrsta hrane, pića i pretjeranog pušenja.

Žlijezda znojnica ima najviše u koži tabana i dlanova. Kemijski sastav znoja pokazuje kako je on voda, s malo kuhinjske soli i s nešto štetnih tvari. Intanto, znojnice u koži pazuha, oko bradavica, spolovila i prkna su tzv. „mirisne“ žlijezde. Njihov znoj sadrži sasvim neznatno bjelančevina i šećera, te milijune bakterija s okolne kože. Ako se čeljade redovito ne pere i ne kupa (što u nas nije rijetkost) - usmrdi se. Smrdi mu i odjeća. Koliko živ čovjek može zaudarati zbog loše higijene, najbolje zna medicinsko osoblje. A, ako se čeljade redovito kupa (voda i sapun), onda ljudski njuh može osjetiti miris tzv. „feromona“, kemijskih tvari, koje također isparavaju s površine kože. Feromoni predstavljaju „mirisne poruke“. Izazivaju seksualnu privlačnost suprotnog spola. Francuski liječnik Saldmann ne preporuča upotrebu antiperspiranata (dezodoransa). Zato, što oni koče izlučivane znoja, a to je štetno. Dunkve, samo voda i sapun.

Podrigujte bez ustezanja!

A podrigivanje? Je li ono korisno? To se pitaju mnogi pacijenti. Liječnik odgovara: Podrigujte! Ne ustručavajte se! U nekih naroda to je poželjna pojava. Snažnim podrigivanjem odaje se priznanje domaćici, zbog ukusno pripremljene hrane. Također, kada se dojenče „nasisa“, majka ga lagano uspravi i još laganije udari dlanom, po leđima. Čim podrigne, svi su sretni.

Naturalo, podrigivanje može biti i znak nekog probavnog poremećaja. Tada se primarno, on liječi. Inače, podrigivanja su vrlo česta kod brzog gutanja hrane, kod „proždrljivih“ osoba. S brzim gutanjem hrane, guta se i zrak. Zatim, mnogi koji piju gazirana pića, žvaču žvakalice, jedu u pokretu, također češće podriguju. Zrak u trbuhu, ako se ne ispusti na usta, izaziva „težinu“ i napetost u „stomku“. Ponekad bolove i grčeve. A po nekim, čak i rak jednjaka.

Gomilanje plina: Rezultat gozbe bakterija

Za Dr. Saldmanna i mnoge specijaliste za želudac i crijeva, flatulencija je opet, od posebnog  interesa. Flatulenciji skoro uvijek prethodi nadutost trbuha (meteorizam). Iz iskustva se zna, kako postoje namirnice koje izazivaju nadutost, a poslije „vjetrove“. Npr.: Kupus, grah, brokula, cvjetača, i hrana s puno balastnih tvari. Flatanje može nastati i nakon konzumiranja sira, pa i jaja. Ili hrane koju ne „podnosi“ organizam.

I ovdje također postoje bolesti, što dovode do spomenute pojave: Iritabilni kolon (neuroza crijeva), razne upale crijeva, kratko crijevo, etc. Mnogi korisnici zdravstvenih usluga znaju postaviti pametno pitanje: Zašto se od graha prdi? Prdi se zato, tvrde stručnjaci, što u grahu  postoji jedna vrsta šećera koji se ne može probaviti u crijevima. Onda to postaje snažan poziv na „gozbu“ milijunima bakterija koje sačinjavaju normalnu crijevnu floru. A rezultat gozbe: Gomilanje plina. Ako se čeljade  ne „ispuše“, onda se on resorbira kroz crijevnu stjenku, u krvotok. Ono prvo je korisnije i zdravije, tvrdi francuski stručnjak- doktor i dijetolog. I baš zato, on nagovara svoje sugrađane da se usude prdnuti. Ne samo da nagovara, već ih moli da prde! 

Bože moj! Moli! Pa zašto ne dođe u nas, u Hrvatsku, pa da vidi  (pardon, da čuje), kako se to s gustom čini. Neka dođe među „purgere“, što uživaju u grahu trešnjevcu. Ili Slavonce: Najedu se čvaraka i seke kulenove, pa sve zaliju s „gemištekom“. U početku glazba, a poslije „grmljavina“. Kao da stalno izgovaraš: Prag ! A tek oni s melodijama Istre i Kvarnera?  Kod njih je za nijansu drukčija „svirka“, jer je većina ipak iz Fiume.

No, ovo je nevjerojatno:  Dr. Saldmann  tvrdi, kako svaki Francuz, kada bi htio, može ispustiti dvije litre plina, kroz 15 do 20 „prdaca“ dnevno. Pa, doktore, to može samo krava ili slon! Kada bi to bila istina, nastupilo bi odavno globalno zatopljenje. Fenomen staklenika! Pa, znanstvenici odavna preporučuju smanjenje broja farmi krava. Baš, zbog stakleničkih plinova. A što čini  sastav „ljudskog vjetra“, pitaju se kuriozni? Čini ga smjesa: Ugljik dioksida, vodika, dušika  i metana.  Ovi plinovi nemaju miris.  Nažalost, metan je eksplozivan, pa može nastupiti požar. Toga se boje kirurzi, kada operiraju debelo crijevo. Samo pri tom, koncentracija metana mora biti između DEG. i GEG (Donje i gornje eksplozivne granice). Kod „ispusnih“ plinova čeljadeta, to se nije nikad dogodilo.

Ljudi, što raščlanjuju ovu problematiku, često se  pitaju: Zašto ljudski vjetar smrdi?  Kemičari odgovaraju: Zbog sumpornih spojeva i zbog indola i skatola. Ova dva  zadnja, nastaju kod raspada (truljenja) bjelančevina. Uz napomenu: Indol u kozmetici, služi kao osnova za parfeme. A prde li žene? Naturalo, tvrde Srbijanci. Obavezno, ujutro u kupatilu. Oni taj zvuk nazivaju „jutarnji grom“. Ako susjed čuje “pucanj“, to redovito ide na teret muža. No, preko dana one flataju potiho. Kao da su iz Fiume. Vrlo je iznenađujuća i neočekivana izjava svjetskih patologa: Oni tvrde, kako i mrtvi prde (samo hladno). Odmah uslijedi novi upit za liječnike: Zašto kod flatanja nastaje zvuk? Specijalisti za želudac i crijeva objašnjavaju da je to uslijed „vibriranja“ čmara, pri prodoru plina iz guznog crijeva.

I na finalmentu, moj stariji susjed, shvatio je kako je podrigivanje i flatanje ne samo olakšanje, već  i dobrobit za zdravlje. Sve to priopće ženi. Još „kao pride“ citira Dr. Saldmanna, pripadnika europske unije. Ona kratko odgovori: „Podriguj, prdi i smrdi, ali ne u mojoj blizini!“
  • Autor: Glas Grada
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 16.12.2011 16:00
  • Posljednja izmjena: 16.12.2011 16:54