Početci uzgoja ove vrste bili su ‘80-ih godina prošlog stoljeća, kada se divlja riba držala u morskim kavezima i tovila svježom hranom. Danas se već razvijaju posebne formulacije umjetne hrane za gofove i nedavno je uspješno zatvoren životni ciklus u zatočeništvu - prve ribe proizvedene u komercijalnom mrjestilištu u Grčkoj dospjele su na tržište 2018. godine. Ribe su se uspješno mrijestile nakon hormonskih tretmana, a u nekim slučajevima i spontano. Iako postoji nekoliko prepreka do potpune komercijalizacije proizvodnje, ova vrsta ima visoki potencijal u akvakulturi.
Nekoliko je karakteristika koje ga čine pogodnim za uzgoj. Naime, gof je brzorastuća vrsta (naraste šest kilograma u dvije i pol godine) i lako se prilagođava na uzgojne uvjete. Prilikom razmnožavanja u zatočeništvu, nije zabilježen veći mortalitet riba. Jedinke ove vrste imaju i dobru stopu konverzije hrane, a do sada, prema provedenim istraživanjima, pokazalo se da najbolje raste uz hranidbu mješavinom ribljih ostataka. U prehrani je vrlo cijenjen, a njegovo meso sadrži visok postotak bjelančevina i jako malo masti. Spada pod visokokvalitetnu ribu zbog čega je vrlo tražen na globalnom tržištu. S obzirom na veličinu gofa, može se reći da je novi proizvod s dodanom vrijednošću, jer na tržište može ići cijeli u ili procesuiran.
Najvećim proizvođačem gofa u svijetu smatra se Japan, koji bilježi i najveći uzgoj srodne vrste japanskog gofa Seriola quinqueradiata. Prema zadnjim FAO (Food and Agriculture Organization) podacima iz 2014. godine proizvodnja vrsta roda Seriola, u Japanu, je iznosila 150 387 tona od čega se 107 059 tona pripisuje vrsti Seriola quinqueradiata , 38 770 tona vrsti Seriola dumerili te 4558 tona vrsti Seriola lalandi. Osim u zemljama istočne Azije, posljednjih godina, proizvodnja je započeta i u Mediteranskim zemljama, na Bliskom istoku i u Sjedinjenim Američkim Državama te Meksiku.
Vesna Pilić, studentica Diplomskog studija „Marikultura“ Sveučilišta u Dubrovniku
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.