U zdravlju i bolesti

Čaj od đumbira – recept za pripremu

Čaj od đumbira je ukusan, egzotičan, pikantan, a djelovanje đumbira je blagotvorno za organizam. Može se piti topao ili ohlađen.

Čaj  od đumbira – recept za pripremu
Ovaj blagotvorni napitak preporučljivo je piti u dozi pola litre (dvije šalice)  dnevno. Ako ga se pije kao lijek u bolesti onda se doza treba pojačati, piše krenizdravo.hr.

Recept za topli čaj, jedna šalica

- pripremite vrh izdanka tako da ga operete i ogulite (guljenje nije nužno, kora đumbira je hranjiva)

- naribajte na tanke komadiće priređeni vrh. Trebat će vam jedna čajna žličica za jednu šalicu čaja. Ukoliko nemate ribež, nasjeckajte pomoću noža na što tanje komadiće

- u šalicu stavite nasjeckani đumbir i prelijte s dva dcl kipuće vode

- pričekajte pet minuta, zatim procijedite i odvojite đumbir od čaja

- po želji dodajte limun i med

Recept za topli ili hladni čaj, jedna litra

- narežite dio đumbira, duljine oko četiri do pet cm

- operite ga i oljuštite te sitno nasjeckajte

- stavite vodu (1 L) kuhati, kada zakipi ubacite nasjeckani korijen

- smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 15- 20 minuta

- ocijedite i odstranite komadiće đumbira, po želji dodajte limun i medposlužite topli čaj ili stavite u hladnjak ako želite dobiti hladni čaj

Ukoliko vam je okus čaja prejak, sljedeći put stavite manje đumbira, ukoliko je preslab dodajte ga.

Nabava i čuvanje svježeg đumbira

Svježi đumbir možete nabaviti u dućanima zdrave hrane, na tržnici, a primijećen je i u nekim velikim trgovačkim lancima.
Kako bi đumbir zadržao sva ljekovita svojstva, najbolje ga je čuvati u zamrzivaču i to zatvorenog u plastičnu vreću ili zamotanog u krpu.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: pixabay
  • Objavljen: 13.07.2017 08:54
  • Posljednja izmjena: 13.07.2017 09:00

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.