Ovaj blagotvorni napitak preporučljivo je piti u dozi pola litre (dvije šalice) dnevno. Ako ga se pije kao lijek u bolesti onda se doza treba pojačati, piše
krenizdravo.hr.
Recept za topli čaj, jedna šalica- pripremite vrh izdanka tako da ga operete i ogulite (guljenje nije nužno, kora đumbira je hranjiva)
- naribajte na tanke komadiće priređeni vrh. Trebat će vam jedna čajna žličica za jednu šalicu čaja. Ukoliko nemate ribež, nasjeckajte pomoću noža na što tanje komadiće
- u šalicu stavite nasjeckani đumbir i prelijte s dva dcl kipuće vode
- pričekajte pet minuta, zatim procijedite i odvojite đumbir od čaja
- po želji dodajte limun i med
Recept za topli ili hladni čaj, jedna litra- narežite dio đumbira, duljine oko četiri do pet cm
- operite ga i oljuštite te sitno nasjeckajte
- stavite vodu (1 L) kuhati, kada zakipi ubacite nasjeckani korijen
- smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 15- 20 minuta
- ocijedite i odstranite komadiće đumbira, po želji dodajte limun i medposlužite topli čaj ili stavite u hladnjak ako želite dobiti hladni čaj
Ukoliko vam je okus čaja prejak, sljedeći put stavite manje đumbira, ukoliko je preslab dodajte ga.
Nabava i čuvanje svježeg đumbiraSvježi đumbir možete nabaviti u dućanima zdrave hrane, na tržnici, a primijećen je i u nekim velikim trgovačkim lancima.
Kako bi đumbir zadržao sva ljekovita svojstva, najbolje ga je čuvati u zamrzivaču i to zatvorenog u plastičnu vreću ili zamotanog u krpu.