Zastrašujuće činjenice

ČAK 80 POSTO HRANE SADRŽI GMO: Postoji trik kojim ćete otkriti što jedete, potražite ovaj broj na naljepnici proizvoda!

Evo zastrašujuće činjenice – efekt genetski modificirane hrane na ljudsko tijelo nikada nije znanstveno ocijenjen – ali 80 posto pakirane hrane sadrži DNK-manipulirane sastojke.

ČAK 80 POSTO HRANE SADRŽI GMO: Postoji trik kojim ćete otkriti što jedete, potražite ovaj broj na naljepnici proizvoda!
Da sve bude još gore, genetski modificirana hrana nije označena kao takva, što otežava vaš napor da je izbjegnete. Zahtjev za etiketiranjem takvih namirnica je odbačen uz pomoć proizvođača hrane.

Znanstvenici genetski modificiraju usjeve u cilju poboljšanja otpornosti biljke na štetočine, povećanja prinosa i smanjenja vremena sazrijevanja. Problem je što ne znamo kako ove namirnice utječu na naše zdravlje, jer nisu objavljeni rezultati istraživanja o utjecaju takve hrane na ljudski organizam i zdravlje.

“Ispitivanja nisu provedena pa smo sada mi postali pokusni kunići. Svako tko kaže: “Mi znamo da je hrana sigurna” – ili je potpuno neobaviješten ili namjerno laže”, istaknuo je kanadski genetičar David Suzuki.

Jason Kalton, nutricionist koji je studirao na Harvardu i Yaleu, koautor je knjige “Bogata hrana, siromašna hrana” sa suprugom Mirom, također nutricionisticom, koja ističe potencijalne opasnosti od GMO proizvoda.

Njihov savjet je da se držimo organskih, svježih namirnica ili onih koji se uzgajaju lokalno, a da izbjegavamo GMO proizvode. Zapamtite da industrijski dobiveno mlijeko, meso, i riba često potječu od životinja hranjenih GMO kukuruzom, šećerom, ili sojom.

Iako GMO proizvodi nisu obilježeni, Kaltonovi kažu da postoji trik koji vam može pomoći u prepoznavanju GMO voća i povrća. Potražite broj na naljepnici proizvoda, koji se zove PLU (Product Lookup Number). Ako je PLU četvorocifreni broj koji počinje s 3 ili 4, to znači da proizvod nije GMO, ali je nastao na farmi koja koristi kemikalije i pesticide.

Ukoliko broj na naljepnici ima pet cifara koje počinju s 9, to znači da je proizvod organski, uzgojen bez kemikalija, pesticida, odnosno genetske modifikacije.

“Možete mirne savjesti kupite ove namirnice”, kaže Kalton.

Ali proizvodi označeni petocifrenim brojem koji počinje s 8 imaju u sebi GMO.

“Oni su neprirodno uzgojeni uz primjenu genetske modifikacije”.

Zbog činjenice da su GMO proizvodi široko rasprostranjeni i uobičajeni i nisu oblježeni, gotovo je nemoguće da ih izbjegnete u potpunosti. Međutim, ovo voće i povrće se rijetko genetski modificira: luk, ananas, avokado, grašak, mango, plavi patlidžan, kivi, dinja, kupus, slatki krumpir, grejp, lubenice i mahune.

Sljedeći proizvodi imaju daleko veće šanse da budu genetski modificirani: jabuke, celer, paprike, breskve, jagode, nektarine, grožđe, špinat, zelena salata, krastavci, borovnice, krumpir, borovnica, kelj, naranče, kukuruz, tikvice, višnje, i ljute papričice.
doznajemo.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 17.03.2014 19:09
  • Posljednja izmjena: 17.03.2014 19:10

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.