Zdravlje

Četiri zelene namirnice koje trebate konzumirati svakodnevno!

Zdrava i uravnotežena prehrana predstavlja polovicu ključa zdravlja (druga je tjelesna aktivnosti a ne čistoća). Obraćate li pažnju na preporuke stručnjaka i dnevno konzumirate barem pet porcija voća i povrća?

Četiri zelene namirnice koje trebate konzumirati svakodnevno!
Znamo da je ponekad vrlo teško pratiti svaku namirnicu koju jedemo i uvesti potpuno red u našu kuhinju, no činjenica je da moramo posvetiti više pažnje onome što jedemo. S proljećem su tržnice postale krcate novim svježim voćem i povrćem. Iskoristite darove prirode za zdravlje!

Predstavljamo vam četiri zdrave zelene namirnice!

1. Špinat

Kralj zelenog lisnatog povrća, špinat, pravi je rudnik minerala i vitamina. Odličan je izvor vitamina C, K, B i beta karotena. Kako biste zadovoljili sve dnevne potrebe organizma za vitaminima, dovoljna je samo jedna šalica kuhanog špinata! Špinat sadrži toliku količinu magnezija da se teško može usporediti s nekim drugim povrćem, a on će se pobrinuti za zdravlje vašeg srca i mišića.

Istraživanja su pokazala kako smanjuje rizik od raka za čak 34 posto! Svi spomenuti vitamini i 13 različitih flavonoida pomažu u borbi protiv raka, posebno debelog crijeva, pluća i dojke, a dokazano je da je izuzetno uspješan u sprečavanju pojave agresivnog raka prostate.

2. Kivi

Malen, sladak i blago kiseo, kivi je jedna od dražih voćki koje nam dolaze s toplim vremenom. Ova mala "dlakava" bomba sadrži dvostruko više vitamina C od naranči, a ima gotovo jednaku količinu kalija kao banana. Osim što kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka (pročitajte više o ovom norveškom istraživanju), prilično je koristan protiv simptoma mamurluka.
Baš kao što je slučaj sa špinatom, i kivi je bogati izvor luteina – čuvara očiju.

Dva kivija imaju 93 kalorije te sadrže 1,7 grama proteina!

Kivi pojedite kao međuobrok – pospite ga malom šakom tostiranih badema ili kokosom.

3. Špinat

Također, lutein, kojeg špinat sadrži, sačinjava veliki dio očnog pigmenta i može biti od velike koristi za zaštitu vida. Naime, osobe koje su konzumirale veće količine ovog antioksidansa imale su manje izglede razviti senilnu makularnu degeneraciju oka, najčešći uzročnik sljepoće kod starijih osoba. Špinat je također vrlo bogat vitaminom A, što ga čini korisnim za slab vid. Pijenje soka od špinata - dva puta dnevno može pomoći u poboljšanju vida.

Špinat možete koristiti u jutarnjem povrtnom frapeu ili za pripremu raznih salata. U salatu dodajte i limunov sok kako bi organizam bolje apsorbirao željezo iz špinata. Špinat blanširan u vodi s dodatkom maslinovog ulja odličan je dodatak jelima s tjesteninom i omletima.

4. Kelj

Jennifer Aniston je živjela na kelju dok se pripremala za (ogoljavajuću) ulogu u filmu Obitelj Miller, a Heidi Klum ima običaj grickati ga umjesto jabuka. Slobodno ga možemo prozvati superhranom, jer kelj sadrži

Kelj je bogat antioksidansom luteinom i sadrži visoke količine vitamina K, A i C te kalcij. Zbog udjela vitamina C kelj poboljšava tonus kože, bori se protiv infekcija te pomaže u smanjenju razine kolesterola u krvi. Samo 80 grama skuhanog kelja sadrži 70 posto dnevne preporučene količine vitamina C. Na kraju imamo zdravlje srce i krvne žile, a čak je i koža u boljoj "formi".

Kako je krcat folnom kiselinom, kelj je pravi saveznik trudnica koje zbog zdravlja ploda moraju unositi veće količine ovog vitamina B skupine. Čak sadrži više folne kiseline nego brokula...

Probajte napraviti čips od kelja: istrgajte listove u komadiće, premažite ih blago maslinovim uljem, solju i paprom. Pospite po papiru za pečenje i pecite 20 do 30 minuta na 150 stupnjeva.

5. Avokado

Sve popularniji u našim kuhinjama, avokado predstavlja pravo bogatstvo zdravih masnoća. Mononezasićene masne kiseline korisne su za srce i krvne žile jer ih štiti od oboljenja i održava razinu dobrog kolesterola (HDL-a) poželjnom.

Avokado također sadrži velike količine kalija koji pomaže sniziti krvni tlak: samo polovica avokada sadrži 487 miligrama kalija, što je više nego jedna banana.

Dobrobiti konzumacije uključuju i druge nutrijente kojima je ovo voće bogato: proteine, vitamine A, B, C, D, E i K, vlakna i mnoge fitonutrijente koji omogućuju zdravlje organizma. Jedan od njih je i beta-karoten koji pomaže regeneraciji kože i hrani kosu. Pogodili ste, i avokado je krcat luteinom!

Mnogi zaziru od konzumacije avokada zato jer je prilično teško pogoditi kada je zreo. Naime, njegov "prozor zrelosti" je vrlo kratak. Odaberite avokado koji je čvrst i težak za svoju veličinu, ali opet blago podatan kada ga pritisnete. Tada je zreo!

Koristite ga umjesto sirnog namaza na kruhu ili u salatama.
ordinacija.hr
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 13.04.2014 09:18
  • Posljednja izmjena: 13.04.2014 09:15

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.