Eliksir zdravlja

ČIČIMAK: Visoki sadržaj korisnih sastojaka i vitamina C!

Čičimak ili žižula je grmolika biljka ili manje stablo, s gustom krošnjom.

ČIČIMAK: Visoki sadržaj korisnih sastojaka i vitamina C!
Na granama se nalazi veliki broj oštrog trnja i manje, lisne grančice duge do 25 cm. Na lisnim grančicama rastu manji, duguljasti, sjajni, kožnati i blago nazubljeni listovi. Cvjetovi su maleni, privlačni pčelama. Plodovi su jajasti i oblika masline, kao nedozreli su svijetle zelene boje.

U rujnu počinju mijenjati boju, lagano žute, a zatim poprimaju jarku crveno-narančasto-smeđu boju. Plodovi se beru početkom listopada. Meso ploda je svijetle, žućkasto-zelene boje, prijatnog, slatko-kiselog okusa, a u sredini je tvrda koštica. Čičimak raste u toplim krajevima i otporna je na temperaturne razlike.

Primjena: Plod se preporučuje zbog visokog sadržaja korisnih sastojaka i vitamina C, za sniženje krvnog tlaka i za liječenje želučanih i crijevnih tegoba. Plodovi, lišće i kora žižule koriste se u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova i čajeva. Plod se jede sirov, ali djelomično ili potpuno osušen. Od plodova čičimka rade se marmelade, sokovi i rakija. 

Napomena: Stablo naraste 2 – 5 metara u visinu, možemo ga oblikovati kao grm. Obrezivanje nije potrebno, odstranjuju se samo suhe grane ili one koje previše izrastaju iz krošnje.
 
cicimak ilustracija
  • Autor: domivrt.hr
  • Foto: ilustracija
  • Objavljen: 02.05.2015 13:22
  • Posljednja izmjena: 02.05.2015 13:21

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.