Gastronomske poslastice

Čokoladni napitak star dvije tisuće godina: Najbolji recept za vruću čokoladu

Oko dvije tisuće godina ovaj čokoladni napitak prava je senzacija za nepce. Smatra se da su začetnici vruće čokolade indijanski narod Maya, a nakon otkrića Novog svijeta postala je popularna u Europi. Osim što se konzumira radi užitka, vruća čokolada ima i ljekovita svojstva, odnosno antioksidanse koji se nalaze u kakau. Preporuča se zazaštitu kardiovaskularnog sustava, ublažavanje želučanih tegoba i prehlade.

Čokoladni napitak star dvije tisuće godina: Najbolji recept za vruću čokoladu

Danas se vruća čokolada konzumira diljem svijeta te postoje razni recepti za pripremu. Gusta, rijetka, s kokosom, cimetom, đumbirom, čili papričicama-neovisno o začinima i teksturi teško joj je odoljeti. Zato vam donosim najbolji recept za pripremu ovog fantastičnog čokoladnog napitka. Iza ovoga recepta krije se poznati slastičar Jacques Torres koji kaže da se tajna krije u upotrebi kvalitetne čokolade, piše Studentski.hr.

Sastojci 

- tamna čokolada s najmanje 60 postotnim udjelom kakaa 
- punomasno mlijeko
- mlijeko u prahu
- škrobno brašno (gustin)
- slatko vrhnje (125 ml)

Savjet: Važno je dva puta prokuhati mlijeko. Odnosno, nakon što mlijeko prvi put prokuha dodajte čokoladu i sve skupa još jednom prokuhajte. Kako bi se dobilaujednačena smjesa i razvio pravi okus. Gustin i mlijeko u prahu se ne mora dodati, već je za one koji vole jako gustu vruću čokoladu.

Priprema

Prvo pripremite šlag tako da posudu sa slatkim vrhnjem stavite u zamrzivač na 5 minuta kako bi lakše izmiješali šlag. Nakot toga pjenjačom istucite šlag kako bi dobili laganu i kremastu smjesu. Stavite šlag u hladnjak dok pripremate vruću čokoladu.Zakuhajte 250 ml mlijeka (mjera za četiri šalice guste vruće čokolade), a ako želite rjeđi napitak dodajte još 125 ml mlijeka.Izmiješajte 50 g mlijeka u prahu i 3 g gustina.150 g čokolade natrgajte na komadiće i stavite u zakuhano mlijeko te nastavite miješati.Zatim dodajte mlijeko u prahu i gustin ako želite jako gustu smjesu.Nastavite miješati kako bi dobili homogenu smjesu i kada vruća čokolada zakuha ugasite plin.

I za kraj, vruću čokoladu poslužite sa šlagom i naribanom čokoladom. 
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: ilustracija
  • Objavljen: 27.12.2015 19:23
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.