Zdravlje

CRVENA EKSPLOZIJA: Razbuđivač proljetnog umora efektniji od hladnog tuša

Dok priroda buja i poziva nas na izlazak iz zimskog sna naš organizam nespreman odgovara na obilje sunca i pozitive. Naime čak polovica stanovništva pati od proljetnog umora koji nastaje zbog neravnoteže u tijelu i oslabljenog imuniteta. Gubitak apetita, nesanicu, malaksalost i loše raspoloženje najbrže liječi uravnotežena prehrana potpomognuta energetskim bombama. Donosimo recept za crvenu dozu energije koja će vas razbuditi brže od hladnog tuša.

CRVENA EKSPLOZIJA: Razbuđivač proljetnog umora efektniji od hladnog tuša
Sastojci:
- 3 repe ( težine oko 300grama)
- 2 mrkve srednje veličine
- 2 stabljike celera
- 4 vezice peršina
- 1 jalapeno paprika
- 4 rotkvice srednje veličine
- 4 rajčice
Priprema:
Repu i mrkvu ogulite, a ostalo povrće dobro isperite, jalapeno papriku slobodno nasjeckajte i cijelu dodajte u sok jer njezina je ljutina podnošljiva. Povrće ubacite u blender i izmiksajte, svježi sok preporuča se konzumirati nakon prvog jutarnjeg obroka.
Repa uz mnoštvo vitamina i minerala, obiluje ugljikohidratima koji su gorivo za uspavano tijelo. Zbog bogatstva vlaknima repa pospješuje probavu i sprječava nadutost, čime je tijelo oslobođeno inače čestih otimača energije koji iscrpljuju organizam.

Celer sadrži aktivne pthalide koji opuštaju mišiće arterija i na taj način reguliraju krvni tlak koji najčešće nizak brojne ometa u obavljanju svakodnevnih funkcija u proljetno vrijeme. B-kompleks iz celera potiče izmjenu ugljikohidrata u tijelu, jača živce i mozak, te ih razbuđuje iz proljetnog umora.

Rajčica je jedan od najbogatijih izvora vitamina C, baš kao i peršin neophodnog za jačanje imuniteta, osim toga rajčica sadrži kalij i magnezij koji sprječavaju grčeve mišića.

Jalapeno paprika stimulira cirkulaciju krvi, snižava krvni tlak i nivo kolesterola u krvi.

Visok sadržaj kalija, fosfora i željeza kojim ovaj sok obiluje ublažava simptome stresa, umora i slabosti mišića - najčešćih tegoba u organizmu koje nam se događaju u proljetno vrijeme.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Guliver/Thinkstock
  • Objavljen: 20.03.2014 11:50
  • Posljednja izmjena: 20.03.2014 11:49
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.