Ljekovita svojstva

ČUDESNA MOĆ PERŠINA Ovu popularnu biljku svi moraju imati u svojoj kuhinji

Ovu popularnu biljku i začin, gotovo svi imaju u svojem vrtu, a oni koji pak nemaju vrt kupuju je svakodnevno jer je jednostavno moraju imati u svojoj kuhinji. Peršin ili petrusin i petersimul jedan je od najpoznatijih začina na svijetu. Ime mu dolazi od latinskog “Petroselinum crispum” ali i venecijanskog “petersemolo”.

ČUDESNA MOĆ  PERŠINA Ovu  popularnu biljku   svi moraju imati u  svojoj  kuhinji
Svjež ili sušen, koristi se u raznim jelima, i nema te hrane koju peršin ne može svojim specifičnim okusom i mirisom začiniti, naime njegovi tamnozeleni listići zajedno sa žučkasto zelenim cvjetićima  sadrže eterično ulje koje se koristi čak i u ljekarstvu.

No, peršin je više od začina i dekoracije na tanjuru. Nutritivno niskokalorični peršin je dragocjen izvor minerala, antioksidansa i vitamina, neki od najvažnijih su vitamin A, riboflavin, niacin, vitamin C, E i K, od minerala sadrži kalcij, željezo, magnezij i cink. Ovo su samo neki od vrijednih izvora zdravlja koje sadrži ova hvalevrijedna biljka. Dok korijen peršina sadrži čak i do 4 puta više vitamina C od limuna.

Peršin svojim ljekovitim svojstvima i sadržajem liječi mnoge bolesti. Sastojak miristicin neutralizira djelovanje štetnih kemijskih tvari koje ulaze u organizam tijekom pušenja, samim time sprječava i nastanak raka pluća. Nadalje, sadrži flavonoide koji imaju važnu ulogu, jer djeluju kao antioksidansi koji se vežu za štetne slobodne radikale i tako sprječavaju bolesti organizma.Također u peršinu se nalazi i već poznata ljudima esencijalna folna kiselina odnosno vitamin B koja poboljšava rad srčanog sustava, smanjuje rizik od pojave moždanog udara i ublažava sindrom kroničnog umora. 

Čajem od peršina liječe se glavobolje, zubobolje, mokraćne i bubrežne upale, čaj ublažava i menstrualne tegobe, te astmu.Osim toga, peršin se koristi i za liječenje psihičkih bolesti i promjena raspoloženja, a podiže i energiju te umanjuje svakodnevni stres.

Ugodan okus i miris, ljekovita svojstva, i dobro raspoloženje samo su neki od razloga da vas potaknu da što više koristite i uključite peršin u svoju svakodnevnu prehranu i jela, počnite već od danas.

KATARINA DROPULJIĆ
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: pixabay
  • Objavljen: 25.01.2018 22:06
  • Posljednja izmjena: 25.01.2018 22:07

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.