Međutim, proizvođači jako dobro znaju da sve više kupaca izbjegava proizvode koji sadrže gluten, a oni manje savjesni odlučili su se igrati prljavo: skrivaju gluten iza zamršenih naziva na deklaraciji. Dakle, ne navode ga izričito, nego umjesto "gluten" pišu, recimo, biljne bjelančevine (vegetable protein) ili modificirani škrob (modified food starch).
Točno je da neke vrste modificiranog škroba dolaze iz namirnica koje ne sadrže gluten, no s obzirom da proizvođači, osobito oni smješteni izvan Europe, nisu zakonski primorani navoditi podrijetlo tog škroba, rijetko je kad na ambalaži specificirano iz čega je izvučen. Također, neki uobičajeni sastojci, poput limunske kiseline (citric acid) često se dobivaju fermentacijom špenice, kukuruza, melase i cikle, a ne kako bi se onako laički dalo pomisliti, od citrusnog voća, piše
slobodna dalmacija.S obzirom da je na policama hrvatskih trgovina niz proizvoda iz Sjedinjenih država, a navodno će ih uskoro biti još puno više, bilo bi dobro zapamtiti iza kojih sve naziva se može kriti gluten. Evo najčešćih 20:
Artificial colorBaking powderCaramel color/flavoringCitric acid ColoringDextrinsDiglyceridesEmulsifiersEnzymesFat replacersFlavoringsFood starchGlucose syrupGlyceridesMaltodextrinModified food starchNatural juicesStabilizersStarchWheat starch