Uz hranu, spavanje i pozitivno stanje uma disanje je osnovni izvor naše životne energije. Udahom se energiziramo, a izdahom otpuštamo fizičke i psihičke toksine - naglašava dr. sc. Toni Jakovčević, jedan od učitelja programa Umijeća življenja, koji se inače bavi tehničkim znanostima.
On je nedavno u Splitu održao predavanje o smislu pravilnog disanja i njegovim tehnikama. Mnogobrojni posjetitelji na predavanju složili su se u jednom - pravilno disanje zaista tjera anksioznost.
- Jeste li znali da možemo izbaciti više od 250 različitih toksičnih spojeva iz našeg tijela dišući pravilno? Možemo naučiti umijeće disanja promatrajući tek rođenu djecu. Jeste li vidjeli kako se njihov trbuh nježno diže i pada kako udišu i izdišu?
Dah je naš glavni izvor energije. Ključ zdravog i sretnog života leži u pravilnom disanju. Kad poklonimo pažnju dahu, može nas izliječiti od briga i tjeskoba - veli Jakovčević, slažući se s onom teorijom Sri Sri Ravi Shankara o vezi između daha i emocija.
- Naš dah vezan je za naše emocije. Za svaku emociju, postoji određeni ritam disanja. Zato, kada ne možete izravno djelovati na svoje emocije, uz pomoć daha to je moguće. Ako radite u kazalištu, znate da će redatelj tražiti od vas da dišete brže kad morate pokazati ljutnju. Ako morate odglumiti mirnu scenu, redatelj će vam reći da dišete mekše i polakše. Ako razumijemo ritam daha, možemo pobijediti bilo koje negativne emocije poput ljutnje, ljubomore, pohlepe, te se možemo više smijati od srca - smatra Sri Sri.
U teškim situacijama, kada smo puni negativnih emocija, pod stresom i slično, najčešće zadržavamo dah ili dišemo vrlo plitko. Duboko udahnuti i svjesno usmjeriti pažnju unutra, vodi nas oslobađanju od stresa. Da bude jasnije, disanje iz trbuha poboljšava disanje, osigurava mozgu bogatu opskrbu kisikom i signalizira da je sve u redu.
Stoga su tehnike disanja jako važne, a u tome je blagotvorna naročito joga koja ima najveću terapeutsku vrijednost. Izvanredna je protiv fizičkog i emocionalnog stresa, a kod njenog prakticiranja jako puno se pažnje polaže na disanje.
Iz Umijeća življenja preporučuju nekoliko učinkovitih tehnika disanja koji se mogu vježbati i kod kuće:
Dah pčele (Bhramari pranayam) Aktivnosti zuje vašim umom? Ne možete prestati misliti o tome što vam je netko rekao? Ova tehnika disanja je blagodat za one s povišenim krvnim tlakom. Vježba disanja, bhramari pomaže usmjeriti pažnju na izdisaj i uči ga produžiti osluškujući pritom dah.
- Sjednite uspravnih leđa. Zatvorite oči i opustite cijelo tijelo s nekoliko potpunih udaha i izdaha.
Palčevima zatvorite uši i sa ostalim prstima prekrijte očne kapke. Taj položaj će pomoći da svu svoju pažnju usmjerite na zvuk koji ćete proizvesti. Udahnite duboko kroz obje nosnice. Držeći cijelo vrijeme usta zatvorena, izdišite proizvodeći dugačak, ravnomjeran zvuk poput zujanja pčele.
Unutar sebe proizvodite zvuk ‘om’ ali bez vokalizacije. Osluškujte zujanje i mijenjajte visinu zvuka pomičući ga unutar glave i prsnog koša. S vremenom ćete pronaći zvuk koji vam odgovara. Neka izdah bude spor i ujednačen. Osjećajte vibraciju zvuka i budite samo toga svjesni. To je jedan ciklus. Počnite sa pet ciklusa i postepeno povećavajte njihov broj.
Kapal Bhati Smatra se najvažnijom i najefikasnijom tehnikom disanja za detoksikaciju tijela i čišćenje energetskih kanala. Ovu, kao i sve druge vježbe disanja, treba izvoditi rano ujutro na prazan želudac ili tri-četiri sata nakon obroka; ne preporučuje se kasno navečer jer može uzrokovati nesanicu.
Duboko udahnite na obje nosnice šireći trbuh (ne prsa) i izdahnite (kroz nos) polako gurajući trbuh unutra, te snažnim stiskanjima trbušnih mišića, s nasilnim izdahom, trbuh još više gurnite prema unutra; tijekom vježbe nikad ga potpuno ne opustite. Neka udah bude pasivan, prikriven.
Disanje treba izvoditi trbuhom, dok ramena i lice ostaju opušteni. Nemojte mrštiti lice jer mogu nastati bore, nabacite osmijeh i uživajte u svakom trenutku. U početku izdišite jedanput u sekundi; obratite pozornost na to da aktivirate i gornje i donje trbušne mišiće. Ako osjetite bol ili vrtoglavicu, prestanite s vježbom i nakratko se odmorite.
Bhastrika pranayama Niska razina energije? Nakon tri kruga vaša će razina energije poletjeti.
Postavite ruke tako da su laktovi uz tijelo a šake su uz ramena. Leđa i glava tijekom cijele vježbe stoje uspravno. Započnemo sa jednim normalnim udahom i izdahom na nos.
Nakon toga ide 20 udaha i izdaha na način da prilikom udaha ruke podižemo u zrak iznad glave, pritom šireći prste sve dok ruke nisu potpuno ispružene. Udah je energičan i traje kratko. Prilikom izdaha samo pustimo ruke da padnu natrag u početnu poziciju gdje su laktovi uz tijelo i šake uz ramena. Izdah je također kratak.
Cijeli proces se diše kroz nos. Nakon završenog ciklusa od 20 udaha i izdaha, napravi se kratka pauza sa zatvorenim očima, otprilike minutu. Bhastrika pranayama se sastoji od tri takva ciklusa po 20 udaha i izdaha, a svaki ciklus započinjemo s jednim opuštenim udahom i izdahom na nos.
Kada smo završili sva tri ciklusa možemo napraviti veću pauzu sa zatvorenim očima, s pozornošću usmjerenom prema unutra.
Nadi Shodhan Pranayama Ova naizmjenična nosna tehnika disanja pomaže kod odštopavanja začepljenog nosa i olakšava bolji protok kisika u pluća. Također pomaže kod oslobađanja stresa i opušta tijelo
. Prakticiranje 7-8 krugova ovog disanja dva ili tri puta dnevno pomaže kod prevladavanja prehlade. Nadi Shodhan pranayama umiruje i usredotočuje um usklađujući lijevu i desnu stranu mozga, koje su odgovorne za logičku i emocionalnu stranu naše osobnosti.
Hrana i voda Razmisli o vrsti hrane koju jedeš - hrana ima vrlo značajan utjecaj na naš organizam. Najbolja vrsta prehrane su svježa namirnice iz ekološkog uzgoja (nisu tretirane pesticidima), svježe voće i povrće.
Unos vode – voda je prirodni čistač našeg organizma, nedovoljan unos vode onemogućuje tijelu da izbacuje toksine koje unosimo u tijelo. Posebno je bitno kada smo bolesni, tada povećani unos vode omogućuje tijelu da se lakše pročisti.
Žvakanje hrane – dobro prožvakana hrana omogućuje našem probavnom sustavu da se cijeli probavni proces skrati i olakša.
Izbjegavati fast-food – često nismo svjesni kakvu vrstu hrane konzumiramo na takav način, ni kroz kakav je proces obrade ona prošla. Najbolje je uvesti naviku kuhanja kod kuće, možemo eksperimentirati i istraživati razne vrste recepata. Sigurno ćemo naći nešto za nas.
Količina hrane – ispravna količina je individualna i ne može se mjeriti u tanjurima ili gramima, već je najbolje da naučimo slušati vlastiti organizam. S vremenom ćemo naučiti čuti poruku. Onda je još samo treba znati i poslušati.
Prepoznaj stres Stres se manifestira kroz bolove u tijelu, probavne probleme, često želučane čireve, lupanje srca, nesanicu, glavobolju, napadaje panike, visoki tlak, promjene raspoloženja, slab libido itd.. Većinu tih simptoma možemo spriječiti. M
erien Ilić
