POSTEPENA PRILAGODBA

Današnje rajčice nemaju isti okus kao one iz djetinjstva? Otkriveno zašto je tako

Koliko ste puta kupili rajčice u supermarketu ili na tržnici i zaključili da jednostavno nemaju okusa iako naizgled ostavljaju dojam da su savršeno zrele? Vjerujemo nemali broj puta i vjerojatno ste pretpostavili da je glavni razlog tome jer niste naletjeli na domaće…

Današnje rajčice nemaju isti okus kao one iz djetinjstva? Otkriveno zašto je tako
I vi snosite dio krivnje

Nažalost, problem nije u “domaćim” rajčicama i u pravu ste; rajčice koje ste u djetinjstvu konzumirali bile su puno slađe i ukusnije, a sada su znanstvenici istražili u čemu je kvaka i došli do tužne istine.

Prema istraživanju koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Science objašnjeno je tko je zaslužan za bezukusne rajčice koje su preplavile tržište, prenosi dnevno.hr.

Naime, rajčica nekada nije izgledala kao što izgleda danas, uglavnom je bila zelena ili žuta na vrhu, a crvena na dnu.

Poljoprivrednici su dugo radili selekciju da naprave rajčicu koja će ravnomjerno sazrijeti i samim time biti puno primaljivija kupcima.

Nedavna genetska analiza otkrila je zabrinjavajuću istinu – gen koji izaziva neravnomjerno sazrijevanje upravo je isti gen koji je zaslužan za proizvodnju šećera u rajčici. Ukratko, dobili smo ljepšu rajčicu, ali u isto vrijeme i rajčicu koja nema puninu okusa.

Spomenuto smanjivanje okusa događalo se postepeno, desetljećima i to je razlog zašto nitko prije nije uočio ovaj detalj.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 01.11.2017 09:35
  • Posljednja izmjena: 31.10.2017 22:20

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.