I vi snosite dio krivnjeNažalost, problem nije u “domaćim” rajčicama i u pravu ste; rajčice koje ste u djetinjstvu konzumirali bile su puno slađe i ukusnije, a sada su znanstvenici istražili u čemu je kvaka i došli do tužne istine.
Prema istraživanju koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Science objašnjeno je tko je zaslužan za bezukusne rajčice koje su preplavile tržište, prenosi
dnevno.hr.Naime, rajčica nekada nije izgledala kao što izgleda danas, uglavnom je bila zelena ili žuta na vrhu, a crvena na dnu.
Poljoprivrednici su dugo radili selekciju da naprave rajčicu koja će ravnomjerno sazrijeti i samim time biti puno primaljivija kupcima.
Nedavna genetska analiza otkrila je zabrinjavajuću istinu – gen koji izaziva neravnomjerno sazrijevanje upravo je isti gen koji je zaslužan za proizvodnju šećera u rajčici. Ukratko, dobili smo ljepšu rajčicu, ali u isto vrijeme i rajčicu koja nema puninu okusa.
Spomenuto smanjivanje okusa događalo se postepeno, desetljećima i to je razlog zašto nitko prije nije uočio ovaj detalj.