PROLJEĆE NA PJATU

Dani šparoga u dubrovačkim restoranima

Početak travnja, vikend od 7. do 9. travnja rezerviran je za gastro-dane u dubrovačkim restoranima posvećene šparogama.

Dani   šparoga u   dubrovačkim      restoranima

Ovo samoniklo jestivo bilje koje se bere u rano proljeće, vrlo je hranjivo i zdravo. Istodobno nježna i aromatična, šparoga je  u gastronomiji omiljena kao biljka koja se dobro slaže s različitim namirnicama - jajima, mesom, ribom, rižom, pancetom ili tjesteninom.

U dubrovačkim ugostiteljskim objektima kušat će se specijaliteti kao što su rižot s kozicama i šparogama, salata od hobotnice sa šparogama,jadranske kozice na podlozi od riže i šparoga,filet svježe ribe na kremi od šparoga i tartufa, filet tune na posteljici od kuka i šparoga sa šparogama i jajima, teleća ružica punjena šparogama i mozzarelom i drugi specijaliteti. 

Sudjeluju ugostiteljski objekti Domino, Eden, Gusta me, Klarisa, Kopun, Lajk, Mimoza, Orka, Orsan, Porat i Rozario.

 

Više o šparogama

Samoniklo jestivo bilje kao što je: kopriva, maslačak, matovilac, šparoga i sl, najbolje je upravo u rano proljeće.

Divlja šparoga često se nađe i na dubrovačkim tržnicama , a riječ je biljkama koje svojim hranjivim tvarima pomažu organizmu u prilagodbi i detoksikaciji i jedna je od najstarijih ljekovitih biljaka.

 Pradomovina šparoge je Južna Europa gdje se često pojavljuju kao samonikla biljka u priobalnom području.

 

Kao hrana i lijek šparoga  je bila veoma cijenjena još u starom Egiptu, dok je u Kini poznata već oko 3000. godine p.n.e. Šparoge imaju najviše vode, preko 90 posto, a ostatak čine proteini, malo ugljikohidrata, biljna vlakna, vitamini i minerali. 

 

 

  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: TZ Dubrovnik
  • Objavljen: 05.04.2017 14:43
  • Posljednja izmjena: 05.04.2017 13:20

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.