Danski znanstvenici su priopćili da su u razdoblju od 2005. do 2009. ispitali više od 10.500 zaposlenih iz 49 komercijalnih tvrtki i javnih ustanova.
Oni su pritom otkrili da je 44 posto zaposlenih na ljestvici od nula do deset imalo manje od deset bodova nakon što su ispunili test koji je za cilj imao da ocijeni njihovu produktivnost dan prije ispitivanja.
Više od polovice zaposlenika (56 posto) u 12 mjeseci prije istraživanja bilo je najmanje jedan dan na bolovanju.
U članku objavljenom u stručnom časopisu "Occupational and Environmental Medicine" autori istraživanja su opazili da je 83 posto zaposlenih koji su imali pretjeranu tjelesnu masu imalo najmanje jedan zdravstveni problem u usporedbi sa samo 69 posto zaposlenih koji su imali normalnu tjelesnu težinu.
Premala konzumacija voća i povrća bila je povezana s četiri posto manjom produktivnošću, dok se pokazalo da pušenje također smanjuje produktivnost čak za 20 posto.
Gotovo 11 posto bolovanja pripisalo se debljini, lošoj prehrani, nižoj tjelesnoj aktivnosti i pušenju, a zaposlenici koji su pretili imali su 66 posto veću vjerojatnost da će uzeti bolovanje koje traje od 10 do 24 dana nego što su to imali zaposleni normalne tjelesne težine.
Autori istraživanja zaključili su da se više od 10 posto bolovanja i povećana stopa smanjene produktivnosti na poslu može pripisati životnom stilu i ponašanju.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.