Što nas navodi da vjerujemo kako se možemo hraniti industrijskom, nekvalitetnom i korisnim supstancama siromašnom hranom, i svejedno biti zdravi? Otkud nam uopće ideja da bi ti umjetni proizvodi mogli zamijeniti prirodnu hranu? Ova pitanja postavlja liječnik i nutricionist Mark Hyman, a prenosi ih Huffington Post.
Prije stotinu godina sva je hrana bila organska, lokalna, sezonska, svježa i održavali smo je drevnim metodama čuvanja hrane. I sva je hrana bila kvalitetna. A sada se situacija okreće protiv nas. Industrijski čips ponekad ima do 20 sastojaka i velika većina njih nema veze s krumpirom. U hamburgerima često ima vrlo malo mesa, a prosječni tinejdžer dnevno konzumira 34 žličice šećera… da skratimo, živimo u prehrambenom horroru, u negativnoj znanstvenoj fantastici u kojima se hranimo plastikom i pilulama, piše tportal.
Pogledajmo samo koliko je rasprava o tome kakva nam hrana treba, koliko je samo različitih teorija o poželjnoj ishrani. To je samo indikator koliko smo se udaljili od onoga što nam je prirodno, od jednostavnog čina hranjenja pravim, zdravim i svježim namirnicama. Kada jedenje prave hrane postane revolucionarno dostignuće, to znači da smo upali u nevolje.
U cijeloj toj kakofoniji različitih prehrambenih teorija treba imati u vidu da je industrija jeftine, nezdrave hrane strahovito ojačala i da se, u zaštitu te gospodarske grane, namjerno puštaju dezinformacije ili poluinformacije koje prikrivaju činjenicu da loše jedemo.
Evo primjera: često slušamo kako je najvažnije da je hrana nemasna i da sve što ima "low fat" naljepnicu sigurno mora biti zdravo. Ali, gazirana pića su 100 posto nemasna, a to i dalje ne znači da ih treba konzumirati. Onda je nova moda da jedemo što više integralnih žitarica, pa lukavi proizvođači pospu nekoliko zrna na zašećerene pahuljice za doručak – što ih također ne čini zdravom hranom.
Pa što bi onda bio najbolji savjet? Izbjegnite hranu za koju se na naljepnicama tvrdi da je zdrava, ili još bolje – izbjegavajte hranu koja na sebi ima bilo kakve etikete.
Na početku 21. stoljeća možemo reći da su naša nepca, naši mozgovi, naš hormonalni sustav i naše kuhinje - taoci prehrambene industrije. Njihovi proizvodi koji samo nalikuju hrani zavaravaju naša osjetila okusa i donose im trenutno zadovoljstvo, ali upravo zbog toga naš biološki sustav pati, on odbija prodor jeftinih industrijskih prerađevina u naše gene, naš hormonalni i bio-sustav. Ukratko, ono što nam treba je da se očistimo od unosa supstanci koje nam ne trebaju.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.