Zdravlje

DONOSIMO: Ove GMO namirnice svakodnevno jedete!

Hrvatsko tržište je preplavljeno mnogim proizvodima nesigurnog sastava i podrijetla, a nadležne institucije koje bi trebale voditi brigu o tome što se stavlja na police hrvatskih trgovačkih lanaca nažalost ne rade svoj posao, niti brinu za zdravlje nacije. Deklaracije su često nečitke, neprevedene, nejasne i nedorečene, sastav mnogih proizvoda je u mnogočemu opasan, naročito kada uzmemo u obzir da mnogi prerađeni proizvodi sadrže GM sirovine. Mnogi brendovi poput Milke, Nutelle ili Uncle Ben's sadrže GM sastojke (popis proizvoda sa GM sirovina je sastavio Greenpeace) i bez obzira na svoju marketinšku 'čvrstinu' su nesigurni za konzumaciju. Pojedine prehrambene namirnice su više genetski modificirane od drugih, a ovo je njihov popis.

DONOSIMO: Ove GMO namirnice svakodnevno jedete!

Soja – Mnogi prehrambeni proizvodi sadrže soju (sojin lecitin) i na nju bi osobito trebalo pripaziti budući da je 97% ukupno svjetski proizvedene soje GM. Osobito mnoge varijacije slatkiša i slatkih jela sadrže soju (čokolade, sladoledi, bomboni, keksi), zatim je sadrže mnoga slana jela i umaci, te kozmetika poput šampona i pasti za zube.

Kukuruz – Kukuruz također spada u jedne od naj-genetski modificiranijih biljaka. Zabrinjavajući su podaci da je čak 88% proizvoda od kukuruza u SAD-u iz GM uzgoja. Čak i ako ne kupujete konzerve kukuruza ili kukuruzno brašno, njegovu varijaciju možete naći u mnogim proizvodima u vidu kukuruznog škroba, čipsa, glukozno-fruktoznog sirupa. Zato taj isti GM kukuruz možete pronaći u umjetnom vitaminu C (kao dodatak hrani), slatkišima, sladoledima, umacima za salatu, kruhu, kolačima, alkoholu, margarinu, prženoj hrani, tjestenini, itd.

Pamuk – Prevlast Monsanta i drugih biotehnoloških kompanija u Indiji i Kini rezultirala je velikom proizvodnjom GM pamuka. Neki izvori kažu da je danas gotovo pa nemoguće doći do prirodno uzgojenog pamuka jer osim što je gotovo nedostupan je i preskup. Pamuk se osim za proizvodnju odjeće, koristi za proizvodnju sadnica, te kao sastojak u čipsu, maslacu od kikirikija, krekera, itd.

Uljana repica – Biljka od koje se pravi jestivo biljno ulje i potom stavlja u čitav niz proizvoda poput procesirane hrane, čipsa, krekera, pahuljica, zaleđene hrane, juhe u konzervama, itd. Dobra alternativa ovom ulju je kokosovo ili maslinovo ulje.

Šećerna repa – Industrijska biljka koja se uzgaja zbog šećera ima visoke koncentracije saharoze u korijenu koja je naravno sastojak mnogih slatkiša. Osim što se zna da je šećer opasan i stvara ovisnost goru od heroina, njegova GM inačica je potencijalno opasna, pogotovo kada uzmemo u obzir nekontrolirane uvjete uvoza. Potencijalno opasni proizvodi su i voćni jogurti, gdje se često pod 'voće' radi jeftinije proizvodnje stavlja šećer.

Alfa alfa – klice ove biljke su omiljene među „alternativcima", međutim najveći dio usjeva ove biljke je također GM. Njome se također hrani stoka, te se dodaje u svinjetinu, piletinu, jaja, itd.

Aspartam – umjetni zaslađivač i nusprodukt GM bakterije escherichie coli uzrokuje mnoge zdravstvene probleme (od glavobolje do raka), a naći ga se može gotovo u svemu (ne biste vjerovali, čak i u slanim grickalicama). /dnevno.hr/

  • Autor: dnevno.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 26.03.2014 14:25
  • Posljednja izmjena: 26.03.2014 14:24
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.