REDAKCIJA, 28. siječnja 2011. - Iako ih mnogi izbjegavaju zbog visoke kalorijske vrjednosti, oni su bogati vitaminima, mineralima i antioksidntima.
Zdrave masnoće, zasićene i nezasićene, kojima obiluju orasi, bademi, lješnici smanjuju rizik od raka, snižavaju nivo lošeg kolesterola, štite krvne tokove i ubrzavaju zarastanje rana. Preporučuju se i osobama koje se bave težim fizičkim radom.
Orasi protiv upalaAko jedete orahe, podići ćete nivo dobrog kolesterola i sniziti nivo onog lošeg. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama koje ublažavaju upalne procese, opasne za arterije, pokazala su najnovija istraživanja.
Bademi protiv zaboravljivostiNajnovija istraživanja pokazala su da neka vlakna koja se nalaze u bademima blokiraju apsorpciju masnoća. Stručnjaci su dokazali da se nakon grickanja badema dugo zadržava osjećaj zadovoljstva i sitosti, tako da će želja za jelom biti manja. Od badema se nećete zdebljati, iako su kalorični. Jedna šaka badema dnevno osigurava 35 posto dnevne potrebe za vitaminom E, moćnim antioksidantom koji je odlična prevencija od Alzheimerove bolesti.
Kikiriki regulira nivo šećeraKikiriki pomaže organizmu izbalansirati nivo šećera u krvi.
Pistacio za imunitetStručnjaci ih preporučuju zato što sadrže puno vitamina C, karotena, kalijuma, fosfora i kalcijuma. Pistacio je dobar za kosu, vid, kožu, krvne tokove, bubrege i za jačanje imuniteta. Jedite ih kao užinu, između glavnih obroka.
Lješnjaci ublažavaju boloveFina mješavina vitamina B u lješnacima blagotvorno djeluje na živčani sustav i poboljšava rad mozga. Lješnjak ublažava čak i kronične tegobe jer sadrži supstance koje stimuliraju lučenje hormona sreće. Ovaj hormon smanjuje osjetljivost, pa se lješnjaci preporučuju osobama s kroničnim bolovima. (PortalOko/Žena)