U okviru radionice slikanja hranom lokalna su djeca, na pjaci ispred Kneževog dvora, pripremala materijale za izradu krajolika Stona sa zidinama i Minčetom. Na Kinolokus placi svoje su proizvode, između ostalih, izložili i ekološki certificirani proizvođači koji na tržnici sudjeluju zahvaljujući izvrsnoj suradnji između Kinookusa i UNDP-ovog Projekta COAST.
Na pjaci ispred Kneževog dvora, na mjestu gdje se održavaju Kinopokus kreativne radionice za djecu, nalaze se štandovi Udruge Čovjek Zemlji na kojem možete kupiti unikatne odjevne predmete i sandale za boso hodanje, štand starinarnice obitelji Dražić i info pult Kinookus FFF-a.
Dnevni filmski program, u novom zatvorenom kino prostoru tvrđave Arcimon, započeo je prikazivanjem natjecateljskog dijela programa dugometražnih i kratkometražnih filmova na kojem su posjetitelji mogli vidjeti iznimno zanimljive filmske priče poput Ekonomije sreće, Smrtonosnih usta i Gore na farmi.

Popodnevni program odvijao se u atriju Kneževog dvora gdje je otvorena Kinofokus sekcija 2012. Organizatori Kinookus FFF-a znanstvenu su sekciju Festivala željeli inaugurirati predavanjem koje govori o temeljnoj razini ovogodišnje opće teme Energija hrane, o ekološkoj poljoprivredi. Zahvaljujući suradnji s UNDP-ovim Projektom COAST publika u Stonu mogla je pratiti predavanje UNDP-ovog stručnjaka za ekološku poljoprivredu, gospodina Ranka Tadića. U posebno zanimljivom, detaljnom i duhovitom predavanju, Tadić je objasnio osobitosti ekološke poljoprivrede, aktualno stanje u Europi i našoj zemlji te sve opasnosti po okoliš i zdravlje ljudi koje sobom nosi sve masovnija uporaba kemijskih sredstava u neekološkoj poljoprivredi.
Prema ustaljenoj formuli Kinofokus sekcije, predavanje je pratilo kuhanje i kušanje jela u potpunosti pripremljenih od namirnica iz ekološkog uzgoja: dagnji iz Malostonskog zaljeva obitelji Franušić, brbavica tvrtke MARIBIC, povrća s obiteljskih korisnika Programa za poticanje zelenog poduzetništva UNPD-ovog Projekta COAST. imanja Jakoliš i Pendo, marmelada Vesne Rožić Šibić, meda Ivice Eleza, maslinovog ulja Dubravka Mlinarića, kozjeg sira Nikice Žampere uz po koju čašu vina Grk obitelji Bire i plavca malog Frana Miloša i Denisa Bogoevića-Marušića. Takve su vrhunske namirnice zahtjevale i osobitog kuhara te se za kuhačom našao specijalni gost ovogodišnjeg Kinookus FFF, poznati hrvatski novinar, glazbeni kritičar i gastroznalac i savjetnik UNDP-ovog Projekta COAST, gospodin Zlatko Gall. On je publici detaljno objasnio pripremljena jela i neka od temeljnih načela Slow Food pokreta. Posjetiteljima se na kraju programa jučerašnjeg Kinofokusa obratila i gospođa Snježana Mihinica, suradnica na UNDP-ovom programu COAST koja je nazočnima objasnila podrijetlo svake od upotrebljenih namirnica.

S druge strane Strinćere, u prostoru malostonskog Orsana, odvijao se program Aperitiv kutka u okviru kojega su obitelj Kralj i restoran Kapetanova kuća pripremili vrhunski gastro užitak koji je pratio svjetsku premijeru filma Divlja kafa Harenna Foresta. Bio je to savršeni uvod u zbilja metafizički doživljaj španjolskog filma Mugaritz BSO, u otvorenom kinu Arcimon. U razgovoru koji je uslijedio nakon filma, Zlatko Gall i koordinator festivala Ivo Kara-Pešić komentirali su film, odnos glazbe i hrane, iskustva iznenađenja, susreta i putovanja. Pitanja iz publike pokazala su da je film ostavio duboki dojam na publiku.
Kinookus
Kinookus