Gastronomija

DRUKČIJI RECEPTI: Bakalar kuhan s mlijekom i krumpirima

Neki su ludi za njim, neki ga neće ni pogledati, a kamoli okusiti, ali nitko ne može osporiti činjenicu da je postao dio naše blagdanske tradicije, jedna od najpoznatijih delicija blagdanske trpeze.

DRUKČIJI RECEPTI: Bakalar kuhan s mlijekom i krumpirima
Dakako, riječ je o bakalaru, ribi koja potječe gore sa sjevera, iz Norveškog mora, gdje se hladne vode Sjevernog mora miješaju s toplim Golfskim strujama stvarajući idealne uvjete za rast ribe.

sastojci:

- 80 dag sušenog, prethodno namočenog bakalara
- 5 krumpira srednje veličine
- 2 jaja
- 1 kapula
- režanj češnjaka
- 24 crne masline
- pola litre masnijeg mlijeka
- sol i papar
- maslinovo ulje

priprema:

Bakalar isprati pod mlazom hladne vode, osušiti i staviti u veći lonac s poklopcem, zaliti vrelom vodom, poklopiti i ostaviti 20 minuta. Potom ocijediti bakalar, ukloniti kožu, kosti i tvrde dijelove, te izrezati na manje dijelove jednake veličine i zaliti vrelim mlijekom. Poklopiti i ostaviti nekoliko sati.

U međuvremenu skuhati krumpire u kori, oguliti ih dok su vrući. Jaja skuhati utvrdo (sedam minuta nakon što voda počne kuhati), ostaviti da se ohlade, pa oguliti.

Fino izrezati kapulu i režanj češnjaka i lagano pirjati na maslinovu ulju dok ne dobiju zlatnu boju, dodati krumpir narezan na kriške i dobro ocijeđeni bakalar, malo posoliti i popapriti. Zagrijati na laganoj vatri, ali ne smije zakuhati, vrlo lagano promiješati da se okusi prožmu.

Rasporediti pripremljeni bakalar i krumpir u slojevima u vatrostalnu posudu, preliti uljem na kojem se pirjalo i deset minuta zapeći u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva. Servirati posuto usitnjenim peršinom, kriškama jaja i crnim maslinama.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 20.12.2014 09:29
  • Posljednja izmjena: 20.12.2014 09:28
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.