Gastronomija

DUBROVAČKE SLASTICE: Napravite voćni sir od dunja!

Slastice s krajnjega juga, deserti tradicionalne dubrovačke kuhinje još dugo ostaju u pamćenju stranih turista nakon posjeta jednom od najatraktivnijih hrvatskih krajeva, poznatom po svojim prirodnim ljepotama, ali i gastronomskim specijalitetima.

DUBROVAČKE SLASTICE: Napravite voćni sir od dunja!
Od mirisnih dunja u nekim se hrvatskim krajevima prave kompoti, a u Dalmaciji se dunja kuha zajedno sa šećerom kako bi se dobio posebni slatki žele. Kotunjata  ili voćni sir od dunja, još je jedna autohtona poslastica dubrovačkog područja, vizualno atraktivna, a okusom fantastična. Za pripremu su potrebna 2 kg dunja, 600 g šećera, 1 limun.

Priprema: dunje operite, očistite od sjemenki, u nekim receptima se preporučuje da ih ne gulite. Narežite na kocke i kuhajte u vodi dok ne omekšaju. Kuhane dunje propasirajte, dobivenoj smjesi dodajte šećer, limunov sok  i kuhajte sve dok se smjesa sama ne počne odvajati od kuhače. Topli sir od dunja izlijte u odgovarajuće plitke posudice refeljnog oblika koje ste prethodno premazali uljem. Dobro ohladite, istresite iz kalupa i narežite. Kotunjatu poslužite uz očišćene polovice oraha.

  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: .
  • Objavljen: 02.09.2014 10:02

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.