REGIONALNI VINSKI FESTIVAL

DUBROVNIK FESTIWINE: Ne propustite središnju vinsku izložbu u Lazaretima

U ukupno sedam vinogorja, koliko ih se nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, velikom većinom su zastupljene autohtone vinske sorte kao što su plavac mali, pošip, grk i dubrovačka malvasija, a najbolji dokaz specifičnih vinogradarskih položaja koji jamče kvalitetu vina su i prve zaštite zemljopisnih položaja na nacionalnoj i međunarodnoj razini za Dingač još 1961. te Pošip s Korčule i Postup 1967. godine. Sva ta izvrsna vina 24. i 25. travnja moći ćete kušati u Lazaretima na središnjoj vinskoj izložbi Dubrovnik FestiWinea.

DUBROVNIK FESTIWINE: Ne propustite središnju vinsku izložbu  u Lazaretima
Vinogradarstvo i vinarstvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zauzima vrlo važnu ulogu, ne samo kao jedna od najznačajnijih poljoprivrednih grana već kao i sve značajniji dio turističkog sektora. Upravo je cilj Dubrovnik FestiWinea promocija vinske kulture i naših autohtonih vrsta vina prvenstveno među građanima i vinarima, a potom i svima koji dolaze u naš Grad. Jer, iako se Hrvatska u svijetu prepoznaje kao nova vinska zemlja, još uvijek nažalost nismo učvrstili svoju poziciju na vinskoj karti svijeta. 

Što nam donosi Dubrovnik FestiWine?

Dubrovnik FestiWine okuplja regionalne vinare koji imaju priliku svoja vina predstaviti brojnim vinskim profesionalcima i posjetiteljima. Uspješnost vinara ocjenjuje međunarodni ocjenjivački sud. Sastavni dio Festivala su i brojne Vinske radionice s vođenim vinokušnjama, sljubljivanje nadaleko poznate, naše gastro delicije, stonske kamenice sa županijskim vinom koje je najbolje ljubi prigodno nazvano Spoj na slijepo (Blind date). 

Novost festivala je  Dubrovnik FestiWine Gala, 23. travnja u hotelu Excelsior, gourmet spektakl s plemenitim ciljem - autorska večera s potpisom renomiranih chefova: chefa Tomaža Kavčića i chefa domaćina Petra Obada. Kreativni menu ovog gourmet dvojca upotpunit će sommelier Siniša Lasan, aktualni najbolji sommelier Hrvatske koji sljubljuje izvrsna vina Dubrovačko - neretvanske županije s odabranim jelima. Pratit će ga, uvijek zanimljivo i znalački, maestralni voditelj kroz gastro- eno uživancije: Rene Bakalović, stalni suradnik Festivala. 

Bit će to večer sedam kreativnih slijedova hrane koje u stopu prate savršeni gutljaji sedam odabranih vina županijskog vinogorja. Prilika za uživati i učiti istovremeno. Prihod večere namijenjen je jednomjesečnom stručnom usavršavanju u restoranu Pri Lojzetu - dvorac Zemono, Slovenija za dvoje pobjednika natječaja Dubrovnik FestiWine Challenge.  

Provjerene recepte ne treba mijenjati, pa stoga drugi FestiWine ponovo donosi Dubrovačku vinsku setemanu od 20. – 26. travnja u kojoj sudjeluju dubrovački restorani i cafe barovi koji će  nuditi vina Dubrovačko - neretvanske županije sljubljena uz autohtona jela.

Turizam, vinari i vino
U praksi Festival jasno dokazuje kako je pokretačka zamisao bila ispravna: Dubrovnik je svjetska turistička destinacija. U njegovu neposrednom okružju, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji tradicionalno se proizvode najcjenjenija hrvatska vina. Neka od njih neosporno su u samome vrhu čak i među svjetskom vinskom elitom. Ova dva superlativa, međutim, nisu povezana. Mnogi turisti, osobito inozemni, dolaze diviti se i uživati u Dubrovniku ne znajući za te osobite vrijednosti dubrovačkog okruženja. Štoviše, čak i kada napuste Dubrovnik nisu doznali kako su imali prigodu neposredno upoznati izuzetnu županijsku vinsku scenu.

Uloga Festivala tako je u prvome redu obavještajna. Druga je važna festivalska zadaća poticati vinare na što veće ambicije u smislu vinske kakvoće i načina prezentacije vina u samim vinogradima i vinarijama.Treći zadatak jest ohrabrivanje vinara u manje poznatim županijskim vinogorjima da slijede iskustva svojih kolega u onim koji su već stekli međunarodnu reputaciju.Konačno važan aspekt festivalskih aktivnosti jest prisnije povezivanje županijskih vinara i ugostitelja, isticanje zajedničkih interesa u unapređenju gastronomske scene s naglašenim izvornim lokalnim obilježjima.

Ovi se ciljevi ne dosežu jednokratnim manifestacijama – smisao Festivala je ustrajno promicanje ovako definiranog koncepta. Kroz izradu Strategije vinarstva i vinogradarstva te ciljeve je prepoznala i Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna razvojna agencija DUNEA koje su organizatori ovog projekta. Produkciju festivala Dubrovnik FestiWine od samog početka i idejnog koncepta pa do realizacije potpisuje agencija Dubrovnik PartneR.Kažu da sva velika vina potječu od grožđa uzgojenog u vinogradima iz kojih puca lijepi pogled. Dubrovačko-neretvanska županija uistinu je bogata čarobnim krajobrazima jedinstvenih vinogorja, stoga ne čudi što obiluje i izvrsnim vinima vrijednim Vaše pažnje.
DUBROVNIK FESTIWINE Dubrovnik Partner
DUBROVNIK FESTIWINE Dubrovnik Partner
DUBROVNIK FESTIWINE Dubrovnik Partner
DUBROVNIK FESTIWINE Dubrovnik Partner
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: ilustracija
  • Objavljen: 17.04.2015 16:10
  • Posljednja izmjena: 17.04.2015 15:51

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.