Ljetne zgode

'Elitni' turisti na Porporeli ponašaju se poprilično 'masovno'

Šetajući vikendom povijesnom jezgrom u popodnevnim satima, dok je Stradun prepun turista svega se može vidjeti, pa tako i nerijetko se susresti s neobičnim prizorima koji su savršena inspiracija za poticanje kilometarskih rasprava na Facebooku. U ovom slučaju, riječ je o mlađim gostima iz Njemačke koji su popodne na Porporeli proveli u objedu.

Ne bi to bilo ništa čudno da oni nisu objedovali na kamenu, što onako po pravilu izaziva sablazan dijela Dubrovčana, što sebi uzimaju za pravo tvrditi tko je dobar gost, a tko nije. U svakom slučaju bilo je tog popodneva na Porporeli kruha, sira, šunke, mortadele, namaza, voća i povrća... Sve to oni su posložili u sendviče i opušteno jeli u pauzama između kupanja.

Zanimljiva je ta slika prvenstveno jer je riječ o Nijemcima, koji se po nekakvom pravilu smatraju "kvalitetnim", odnosno "elitnim" gostima koji u prosjeku, kazuju to statistike, troše više novca za razliku od Čeha ili pak susjednih Bosanaca i Hercegovaca za koje se najčešće vezuje stereotip objedovanja na plaži. No, ti "elitni" gosti eto ponašali su se u ovom slučaju poprilično masovno. Nisu odlučili poći u neki od skupih dubrovačkih restorana, gdje bi jeli smrznute lignje i ostale precijenjene specijalitete pri tome glumeći elitu. U drugu ruku, možda jednostavno nisu pošli u restoran svjesni visokih cijena za vrijeme turističke sezone u najprepoznatljivijem hrvatskom gradu.

Odlučili su oni pošteno platiti u obližnjoj butizi sve što su odabrali, uredno složiti sendvič i uz to napraviti salatu, a da pri tome nisu pravili nered i nisu nikome smetali. U čemu je onda problem u skromnom ručku na plaži, koji biva dočekan "na nož"? 

Kvaka je upravo u često spomenutim pojmovima masovnog i elitnog turizma. Neki su zamislili kako bi Dubrovnik trebao biti destinacija za elitne turiste, a dobra većina onda to, ne razumjevajući pojmove, opetovano ponavlja glumeći elitne i, prije svega, postavljaju se kao intelektualno superiorni domaćini koji si uzimaju za pravo tvrditi što bi trebalo, a što ne bi trebalo biti. 

Iako zadnjih godina u Dubrovnik dolaze gosti i dive se njegovim ljepotama, ne treba zaboraviti kako je za vrijeme rata Grad bio opustošen. Turizam je danas općenito najnesigurniji generator boljeg života, koji se može urušiti u slučaju, ne daj Bože, i nekakve prirode katastrofe ili terorizma. Upravo zato, tu bi priča s detaljnim odjeravanjem džepova turista trebala stati.

Svaki gost u Gradu treba se osjećati dobrodošlo, neovisno o tome što će on objedovati. A na koncu, Dubrovčane se ne tiče koliko će on pojesti, popiti i općenito gdje će potrošiti svoje novce. Uostalom, ako se mladi ljudi iz srca te sanjane elitne Europe toliko opušteno časte pomadorama, kruhom ili mortadelom, onda bi definitivno i Dubrovčani trebali drugima prestati brojati zalogaje. I, pobogu, biti zahvalni na svakom obliku turizma koji doprinositi boljem ekonomskom standardu i ne narušava Grad u njegovom izvornom obliku. Kakvi god trendovi bili, u Dubrovnik će uvijek pristizati gosti, diviti se njegovim ljepotama i gostoprimstvu domaćina, a za sebe će zadržati koliko će potrošiti.
  • Autor: Aida Čakić
  • Foto: A.Č.
  • Objavljen: 26.06.2017 14:53
  • Posljednja izmjena: 26.06.2017 15:11

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.