Moguće je!

EVO KAKO: Napravite domaći i mirisni kruh za samo pola sata

Iznenadite svoju obitelj domaćim, mirisnim i brzim kruhom za koji vam je potrebno samo pola sata.

EVO KAKO: Napravite domaći i mirisni kruh za samo pola sata
Brown Soda Bread je tradicionalni irski kruh u kojem se umjesto kvasca koristi soda. Sastojci u ovom tradicionalnom kruhu su brašno, soda, sol i mlaćenica. Mlaćenica sadrži mliječnu kiselinu koja reagira sa sodom bikarbonom pa se formiraju sitni mjehurići ugljičnog dioksida. Mogu se dodavati i ostali sastojci kao što su maslac, jaje, grožđice i orašasti plodovi.

Sastojci:
• 175 g mekog brašna
• 175 g tamnog brašna
• pola žličice sode bikarbone
• pola žličice soli
• 284 g mlaćenice
• ako nemate mlaćenicu, može zamjena 300 g jogurta ili kiselog vrhnja

Također se može napraviti i domaća verzija mlaćenice:
U domaćoj varijanti je možete napraviti tako što ćete u jednoj šalici (od 250 ml) staviti žlicu soka od limuna i do vrha napuniti mlijekom. Ostavite desetak minuta da odstoji i zatim to iskoristite za pripremu recepta.

Priprema:
1. Pećnicu upalite na 200C da se grije.
2. U posudi pomiješajte brašna, sodu i sol i malo pomiješajte rukom da se sastojci rasporede.
3. U posudu zatim dodajte mlaćenicu ili jogurt/kiselo vrhnje i rukom zamijesite glatko tijesto. (ukoliko treba, dodajte malo brašna da biste dobili lijepo glatko tijesto, smijete dodati i extra mlaćenice ili vrhnja da biste ljepše zamijesili)
4. Okrugli kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje i malo pospite brašnom.
5. Tijesto koje ste zamijesili stavite u kalup i malo pritisnite rukom da se kalup popuni.
6. Tijesto zarežite u križ, x, ili nekakav cvijet. Slobodno zarežite malo dublje jer će to pomoći da se kruh što prije ispeče. Još malo ga pospite brašnom.
7. Kruh stavite peći oko 30-35 minuta.

Ovo je relativno malen kruh pa slobodno možete poduplati mjeru, ali onda samo u velikoj tepsiji pecite dva manja kruha.

Ovaj fini recept preuzet je sa bloga Domaćica koji piše mlada dpmaćica Sanja Štrbac.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: blogdomacica.blogspot.com/
  • Objavljen: 29.12.2013 16:53
  • Posljednja izmjena: 29.12.2013 16:39
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.