Poslužite uz čašu

Evo kako vino kombinirati uz različite namirnice

Govedina se slaže s vinima koja imaju više tanina. Prepoznaju se po okusu koji se razvija kad vrećica crnog čaja predugo stoji u vodi, osjećaju kad vam čaj - u ovom slučaju vino - steže usta.

Reski okus čisti nepce i jezik od masti te priprema usta za nove okuse. Dobar izbor su cabernet sauvignon, merlot, syrah ili plavac. Svinjetina “traži” svježa vina koja u pozadini imaju dodatnu aromu kao što su bijeli sauvignon te chardonnay. Zbog masnoće joj pristaju i vina s ugodnim kiselinama poput rizlinga,prenosi 24sata.

Slatkasta janjetina zahtijeva vina bogata taninom. Birajte nebbiolo, barolo ili barbaresco. Pečena piletina i purica slažu se sa chardonnayem i bijelim pinotom, a patka s crnim pinotom. Riba jakog okusa, poput tune, “traži” puna vina, mahom crvena. Lososu pristaju lakša vina, roséi ili mlade graševine.



Chardonnay je “partner” jastogu, a kamenicama treba svježina suhoga pjenušavog vina. Škampi sa žara dobro će se složiti s finim pošipom. Špageti s umakom od rajčice idu s mladom frankovkom, a lazanje trebaju jača vina od cabernet sauvignona, merlota, syraha ili našeg plavca... Okus vrhnja u umaku za tjesteninu najbolje će presjeći mlada malvazija. Sirevi gorgonzola i roquefort dobar su “partner” slatkim vinima od graševine i traminca.

Teške i tvrde sireve (parmezan) kombinirajte s odležanim crnjacima, a meki sirevi zahtijevaju vino čvrstog tijela - odležani chardonnay ili sivi pinot. Za čokoladni desert vino mora biti snažno, ali ne obvezno i slatko. Odlične su kasne berbe graševine napravljene kao suha ili polusuha vina. Ako je desert s jabukama, dobar izbor su polusuhi sauvignon ili rizling.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: 24sata
  • Objavljen: 26.05.2013 08:31
  • Posljednja izmjena: 26.05.2013 08:32

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.