Sjajno ljetno voće pravi je mali crveni dragulj. Boja kožice trešanja može varirati od nježnožućkaste do dubokih crvenih tonova rubina i boje burgundca. Trešnje i višnje gurmani dijele, nevezano za sorte, na slatke, koje se 'zoblju' svježe ili upotrebljavaju u štrudlama, pitama, biskvitima i one kiselkastije koje su sjajne za kuhanje, umake uz divljač, tamna mesa ili perad. Iako se čini da nemaju poveznica, sjajno podižu svako mesno jelo, a dobro se 'ljube' i sa svježom ribom, npr.
lososom.
Voćne juhe kod nas su vrlo skromno zastupljene na meniju, no trešnja je u njima kraljica arome, a ne zaostaje ni kiselija tamnoputa višnja.Da je riječ o voću koje je blagotvorno za zdravlje, govori podatak da su ih prije tri tisuće godina na Dalekom istoku uzgajali neposredno uz domove, a od starih Egipćana i Grka preuzeli su ih i po cijeloj Europi proširili Rimljani.
O popularnosti trešnje govori čak i podatak da ju je kao alibi upotrijebio i Napoleon Bonaparte. Naime, car je u izgnanstvu na Elbi zatečen u ljubovanju s mladom otočankom, a kao izgovor za tada skandaloznu činjenicu da su bili sami ispalio je da su – brali trešnje. U tome ne bi bilo ništa čudno da te davne 1814. godine na Elbi nije bilo nijednog jedinog stabla trešnje.
Trešnje i višnje u međuvremenu su našle primjenu u gastronomiji.
Delicija su čak i kada ih se jednostavno umoči u rastopljenu čokoladu, a kada se iz njih očistite koštice i kada ih se usitni u pire, idealne su za pripremu sorbeta, sladoleda, pjenica i umaka. Koriste se same, ali i u kombinaciji s drugim voćem, a posebno uz čokoladne i kreme od vanilije. I trešnje i višnje imaju, dakako, sjajna nutritivna svojstva jer su bogate flavonoidima, prirodnim protuupalnim supstancijama.
Uz to ublažavaju simptome alergija i astme te jačaju kolagen, vezivna tkiva, hrskavice i tetive. Dakle, ukusno s korisnim.Trešnje se ne jedu prije ručka. Ako je riječ o mesnom obroku, dogodit će se lužnata reakcija koja usporava izlučivanje probavnih sokova, ali trebalo bi ih jesti što više kako bi se snizila razina LDL kolesterola u krvi.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.