Za one zbunjene pitanjem je li maslac dobar ili loš, nutricionisti su samo dodatno zakomplicirali stvari. Već tjednima zasićene masti su izvor kontroverzi, a neke studije ih hvale, a druge demoniziraju.
Sada je jedan od vodećih nutricionista, koji je rekao maslac bezopasan, objavio novu studiju koja savjetuje preskakanje masnih namaza uvijek kad je moguće.
U novom radu profesor Dariush Mozaffarian Sveučilišta Tufts u Bostonu kaže da zamjena ugljikohidrata i zasićenih masti avokadom, orašastim plodovima, sjemenkama i plavom ribom može spriječiti inzulinsku rezistenciju i sniziti razine šećera u krvi.
Njegova tvrdnja pomalo je u suprotnosti s njegovim riječima s kraja lipnja, kada je govorio da jedna žlica maslaca dnevno ima malo utjecaja na smrtnost, da nema značajne veze s kardiovaskularnim bolestima i moždanim udarom – a čak bi mogao imati i mali učinak u smanjenju rizika od dijabetesa.
Hrane s visokim razinama zasićenih masti su maslac, vrhnje i sir, crveno meso te peciva, kolači i pite.
Smatra se da zasićene masti povećavaju razinu kolesterola u krvi, što dovodi do nakupljanja plaka u arterijama što pak uzrokuje srčani i moždani udar.
Više pročitajte OVDJE!