UZROKUJE SRČANI I MOŽDANI UDAR

FARMACEUTSKA UROTA: Doktor koji lagao da je maslac zdrav sada tvrdi da ga ni ludi ne smijemo jesti

Profesor Darish Mozaffarian prošlog je mjeseca rekao da je maslac ‘bezopasan’. Tvrdio je, ne samo da je maslac ‘zdrav’, nego da je zdraviji od puretine i žitarica. To je izazvalo zbunjenost, a kardiolozi su se brže-bolje usprotivili njegovimtvrdnjama. Na kraju je dr. Mozaffarian objavio novu studiju u kojoj sada tvrdi da je maslac najbolje izbjegavati.

FARMACEUTSKA UROTA: Doktor koji lagao da je maslac zdrav sada tvrdi da ga ni ludi ne smijemo jesti

Za one zbunjene pitanjem je li maslac dobar ili loš, nutricionisti su samo dodatno zakomplicirali stvari. Već tjednima zasićene masti su izvor kontroverzi, a neke studije ih hvale, a druge demoniziraju.

Sada je jedan od vodećih nutricionista, koji je rekao maslac bezopasan, objavio novu studiju koja savjetuje preskakanje masnih namaza uvijek kad je moguće.

U novom radu profesor Dariush Mozaffarian Sveučilišta Tufts u Bostonu kaže da zamjena ugljikohidrata i zasićenih masti avokadom, orašastim plodovima, sjemenkama i plavom ribom može spriječiti inzulinsku rezistenciju i sniziti razine šećera u krvi.

Njegova tvrdnja pomalo je u suprotnosti s njegovim riječima s kraja lipnja, kada je govorio da jedna žlica maslaca dnevno ima malo utjecaja na smrtnost, da nema značajne veze s kardiovaskularnim bolestima i moždanim udarom – a čak bi mogao imati i mali učinak u smanjenju rizika od dijabetesa.

Hrane s visokim razinama zasićenih masti su maslac, vrhnje i sir, crveno meso te peciva, kolači i pite.

Smatra se da zasićene masti povećavaju razinu kolesterola u krvi, što dovodi do nakupljanja plaka u arterijama što pak uzrokuje srčani i moždani udar.

Više pročitajte OVDJE!

  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: PixaBay
  • Objavljen: 21.07.2016 20:54
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.