Epidemija E.coli

FOTO: 'Kušač' Čobanković uzalud jeo, superbakterija voli 'žensku' hranu

"Hrvatski proizvođači poštuju sve potrebne mjere i u proizvodnji koriste samo dozvoljena sredstva pa nema straha od mogućnosti kontaminacije povrća bakterijom Escherichijom coli, odnosno opasnosti da se građani zaraze ako konzumiraju domaće povrće," istaknuo je ministar poljoprivrede Petar Čobanković prilikom posjeta Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Zlatka Zagorca u Šijancu kod Varaždina.

FOTO: 'Kušač' Čobanković uzalud jeo, superbakterija voli 'žensku' hranu
Ministar Čobanković je probao salatu od krastavaca i kupusa, što je učinio i kod nekoliko drugih proizvođača (u Svetoj Nedjelji, Virovitici, te večeras u Ivankovu) kako bi pokazao da je domaće povrće sigurno.

Kazao je kako nadležene službe obavljaju pojačani nadzor i kontrolu uvoza povrća. Istaknuo je da se radi na kontrolama kvalitete i deklariranja povrća u trgovinama kako bi građani znali kakvo im se povrće nudi te kako bi mogli izabrati i kupiti zdravo hrvatsko povrće.

Na taj će se način pomoći povrćarima za čijim je proizvodima, zbog novonastalih okolnosti, smanjena potražnja.

Smrtonosna bakterija krije se u omiljenoj hrani žena

Prema podacima agencija France presse na temelju podataka koje su objavile vlasti, više od 2.000 ljudi je oboljelo od početka epidemije. U Njemačkoj je umrlo 18 ljudi, a 19. žrtva je umrla u Švedskoj.
Podrijetlo bakterije koja je u Europi odnijela 19 ljudskih života mogla bi biti namirnica koju posebno cijene žene, jer su uglavnom one zaražene, istaknula je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Vjerojatno se radi o namirnici koju više vole žene nego muškarci", rekla je Andrea Ellis, epidemiologinja odjela za nadzor bolesti uzrokovanih hranom i za zoonoze u WHO na konferenciji za novinare. Ona je odgovarala na pitanje o podrijetlu bakterije Escherichie coli i razlozima koji bi objasnili znatno veću zaraženost žena.

Prema WHO, 12 zemalja je upozorilo na slučajeve zaraze tom bakterijom koja izaziva krvarenja probavnog sustava i u najtežim slučajevima bubrežne probleme (hemolitički uremijski sindrom HUS). Prema podacima agencija France presse na temelju podataka koje su objavile vlasti, više od 2.000 ljudi je oboljelo od početka epidemije. U Njemačkoj je umrlo 18 ljudi, a 19. žrtva je umrla u Švedskoj.

Rusija i Libanon ne žele "trovati svoje ljude"

Izvor i način prenošenja bakterije su i dalje nepoznati, a Rusija i Libanon su zabranili uvoz povrća iz svih zemalja Europske unije, koja za te mjere smatra da su u suprotnosti s pravilima međunarodne trgovine. WHO ne preporučuje uvođenje ograničenja u trgovini, naglasila je Ellis.

Prijenos s jedne na drugu osobu moguća je pri nedostatnoj higijeni, napominje Ellis i podsjeća na važnost pranja ruku.
Ona je objasnila da postoji opsežna dokumentacija o zarazi E.coli koja je moguća s osobe na osobu. Prijenos s jedne na drugu osobu moguća je pri nedostatnoj higijeni, napominje Ellis i podsjeća na važnost pranja ruku.

Dodala je da uzimanje lijekova koji suzbijaju proljev nije preporučljivo, jer usporava eliminaciju toksina.
Petar Čobanković kušao je povrće s hrvatskih farma, da dokaže kako nema E.coli Bruno Konjević / CROPIX
Petar Čobanković kušao je povrće s hrvatskih farma, da dokaže kako nema E.coli Bruno Konjević / CROPIX
Petar Čobanković kušao je povrće s hrvatskih farma, da dokaže kako nema E.coli Bruno Konjević / CROPIX
Petar Čobanković kušao je povrće s hrvatskih farma, da dokaže kako nema E.coli Bruno Konjević / CROPIX
Petar Čobanković kušao je povrće s hrvatskih farma, da dokaže kako nema E.coli Željko Hajdinjak / CROPIX
Petar Čobanković kušao je povrće s hrvatskih farma, da dokaže kako nema E.coli Željko Hajdinjak / CROPIX
Petar Čobanković kušao je povrće s hrvatskih farma, da dokaže kako nema E.coli Željko Hajdinjak / CROPIX
Petar Čobanković kušao je povrće s hrvatskih farma, da dokaže kako nema E.coli Željko Hajdinjak / CROPIX
Petar Čobanković kušao je povrće s hrvatskih farma, da dokaže kako nema E.coli Željko Hajdinjak / CROPIX
Petar Čobanković kušao je povrće s hrvatskih farma, da dokaže kako nema E.coli Željko Hajdinjak / CROPIX
Petar Čobanković kušao je povrće s hrvatskih farma, da dokaže kako nema E.coli Željko Hajdinjak / CROPIX
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX
  • Objavljen: 03.06.2011 19:10

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.