Desert s twistom

Fritule s kokosom, limetom i čokoladnim preljevom

Fritule su simbol slastica s naših prostora, ali ovaj put donosimo ih u novom ruhu – s tropskim okusima kokosa i limete te uz dodatak bogatog čokoladnog preljeva. Ovaj recept savršen je za sve koji žele oduševiti nečim drugačijim, a istovremeno neodoljivo ukusnim.

Fritule s kokosom, limetom i čokoladnim preljevom

Sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 2 žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • 100 ml kokosovog mlijeka
  • 100 ml jogurta
  • 2 jaja
  • Naribana korica 2 limete
  • Sok pola limete
  • 50 g kokosovog brašna
  • 1 žlica ruma (opcionalno) 
  • Ulje za prženje

Za čokoladni preljev:

  • 150 g tamne ili mliječne čokolade
  • 1 žličica kokosovog ulja (ili maslaca)

Za posipavanje:

  • Kokosovo brašno
  • Šećer u prahu

Priprema:

  1. Priprema smjese: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli. U drugoj zdjeli umutite jaja s jogurtom, kokosovim mlijekom, koricom i sokom limete te rumom, ako ga koristite. Postupno dodajte mokre sastojke suhim dok ne dobijete smjesu gustoće kao za fritule. Umiješajte kokosovo brašno. Ostavite na toplom pola sata da smjesa naraste.

  2. Prženje fritula: Zagrijte ulje u dubljoj tavi ili loncu. Malom žlicom vadite smjesu i pažljivo stavljajte u vruće ulje. Pržite fritule dok ne poprime zlatnosmeđu boju, okrećući ih po potrebi. Gotove fritule stavite na papirnati ubrus da se ocijedi višak ulja.

  3. Priprema čokoladnog preljeva: Čokoladu nasjeckajte na manje komadiće i otopite je na pari ili u mikrovalnoj, miješajući svakih 30 sekundi. Dodajte kokosovo ulje ili maslac kako bi preljev bio sjajan i glatke teksture.

  4. Prelijevanje: Kada su fritule malo ohlađene, prelijevajte ih čokoladnim preljevom koristeći žlicu ili ih umočite cijele u čokoladu.

  5. Posipavanje: Za završni dodir posipajte fritule kokosovim brašnom ili šećerom u prahu.

Savjet za posluživanje:

Poslužite tople fritule uz šalicu kave ili osvježavajuće limunade za savršeni balans okusa.

  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 10.12.2024 09:44
  • Posljednja izmjena: 10.12.2024 09:48

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.