Obratite pažnju na bojuZa neke plodove kao što su banane ili jabuke, boja je veliki pokazatelj toga je li voće dovoljno zrelo ili nije. Kako se kiselost voća mijenja tako se zeleni pigment klorofil razgrađuje otkrivajući svjetlije boje. Bobice koje imaju plavkasto-crvene tonove dobiju intenzivniju boju kad su zrele. Primjenite ovo pravilo o bojama kad birate banane, jabuke, rajčice, crveno bobičasto voće i trešnje.
Pomirišite plodAko ne možete ništa zaključiti iz boje ploda, primite ga u ruku i pomirišite ga. Određene kemijske promjene prilikom sazrijevanja voća i povrća uzrokuju intenzivniji i bolji miris. Pomirišite stranu koja ploda suprotnu onoj gdje se nalazi peteljka i birajte povrće i voće čija se aroma osjeti.
Opipajte plodBlagi stisak ploda je dobar način za test zrelosti. Ako je previše tvrdo, vjerojatno još nije dovoljno zrelo. Ovo je odličan test za kruške, kivi, avokado, mango...
Osjetite težinuTežina ploda dobar je pokazatelj koliko je neki plod zreo. Ako vam se čini da je plod težak za svoju veličinu, to je dobar znak. Dakle, ako imate osjećaj da u ruci držite neobično tešku rajčicu ili grejp, to znači da je plod zreo.
Ako vam se ponekad dogodi da kupite nezrelo voće ili povrće, stavite ga u papirnatu vrećicu i provjerite za dan-dva. Ovo ne djeluje na svo povrće i voće. Najbolje djeluje za jabuke, kruške, kivi i avokado. Ako želite ubrzati proces u vrećicu dodajte jabuku ili bananu. Ovi plodovi, banana pogotovo, ispuštaju više etilena koji ubrzava dozrijevanje drugih plodova u blizini, prenosi
net.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.