HRANA KAO LIJEK

Grickajte ih i smanjit ćete rizik od raka i srčanih bolesti

Ljudi koji redovno jedu orahe smanjuju rizik od smrti koja je posljedica srčane bolesti za više od 50 posto, kao i od raka za 40 posto.

Grickajte ih i smanjit ćete rizik od raka i srčanih bolesti
Srčane bolesti i rak u svim svojim različitim oblicima uzrok su gotovo tri četvrtine smrtnih slučajeva u razvijenim zemljama. Žalosno je što malo tko mari za savjete temeljene na tisućama znanstvenih studija koje godinama ukazuju da većinu kroničnih bolesti možete izbjeći ako uvedete jednostavne promjene životnog stila kao što su bolja prehrana, prestanak pušenja, više tjelesne aktivnosti i uklanjanje toksina.
Novo istraživanje iz Španjolske ukazuje da oni koji konzumiraju orahe više od tri puta tjedno imaju manji rizik od smrti koja je uzrokovana rakom i krvožilnim bolestima, nego oni koji ne jedu orahe.
Naime, sudionici istraživanja koji su prešli na mediteranski stil prehrane i uzimali su dodatne količine orašastih plodova i nešto više maslinovog ulja imali su 55% manje šansi da umru od srčanih bolesti i 40% manje šansi da umru od raka.
Sirovi orašasti plodovi, a posebno orasi pomažu u snižavanju krvnog tlaka i lipida u krvi te tako sprečavaju nastanak kroničnih bolesti.

Mediteranski jelovnik
Znanstvenici su analizirali više od 7.000 osoba u dobi od 55 do 90 godina te su ih podijelili u grupu koja je imala mediteranski jelovnik koji je uključivao orašaste plodove, a prije svega orahe, te grupu koja je jela hranu s manjim udjelom masnoće.
Voditelj studije dr. Jordi Salas-Salvad komentirao je: 'Kako orašasti plodovi sprečavaju preranu smrt nije sasvim jasno, kao ni to zašto su baš orasi bolji za vas od drugih orašastih plodova. Znamo da orasi imaju visoku koncentraciju alfa-linoleinske kiseline i fitokemikalija kao i dosta vlakana te minerala kao što su kalcij, magnezij i kalij što može utjecati na zdravlje'. Prijašnje studije su pokazale da orasi imaju dvostruko više antioksidansa od drugih orašastih plodova.
Znanstvenici su uočili da ljudi koji jedu orahe imaju i manji indeks tjelesne težine i uži struk. Osim toga ljudi iz ove grupe su obično bili tjelesno aktivniji i uglavnom nisu pušili.
Prirodni spojevi kao što su resveratrol, kurkumin te sastojci zelenog čaja i zelenog lisnatog povrća također pomažu u prevenciji krvožilnih bolesti i raka te ih treba uključiti u redovni jelovnik. 
  • Autor: NaturalNews
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 22.07.2013 09:51
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.