Najnovije istraživanje stručnjaka s Harvarda potvrdilo je kako konzumacija orašastih plodova može sniziti rizik od smrti zbog raka, srčanih oboljenja i mnogih drugih uzroka.
U 30-godišnje istraživanje je bilo uključeno više od 118.000 zdravih ispitanika, a potvrđeno je kako su osobe koje redovito grickaju orahe, bademe, indijske oraščiće i slične orašaste plodove (i to 30 grama dnevno) izloženi 20 posto nižem riziku od umiranja zbog bilo kojeg uzroka.
Jednako tako, obožavatelji orašastih plodova imaju 25 posto manje izglede umrijeti zbog bolesti srca, 20 posto manje šanse umrijeti zbog dijabetesa i plućnih bolesti te deset posto manje šanse umiranja zbog malignih bolesti. Grickanje oraščića također osigurava dulji život, pa čak i ako osobe ne vježbaju redovito, jedu premalo voća i povrća ili su preteške, donosi
ordinacija.hr
"Smanjenje smrtnosti je konkretno. Prema mom mišljenju, konzumacija orašastih plodova se može usporediti s drugim moguće dobrobitnim koracima stila života, kao što su tjelovježba i izbjegavanje pretilosti te transmasti", objasnio je Charles Fuch, onkolog Instituta za rak Dana-Farber i profesor Medicinskog fakulteta na Harvardu, ujedno i voditelj istraživanja objavljenog u časopisu New England Journal of Medicine.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.