Nema ništa bolje od mirisa božićnih kolača, koje oduvijek spremaju naše bake. Hrvatski tradicionalni božićni kolači, premda na prvi pogled skromni iziskuju mnogo truda i spretnosti, ali rezultat je na koncu i više nego ukusan.
Domaća makovnjača
Potrebno vam je: 1/2 kg brašna, 2 žumanjka, kocka kvasca, 5 dkg šećera, kora pola limuna, mlijeko; Nadjev: 25 dkg maka, 6 dkg šećera, žlica meda, 4 dkg grožđica, žlica ruma, 2,5 dcl mlijeka
U brašnu napravite rupicu, stavite izmrvljeni kvasac, prelijte s par žlica toplog mlijeka i malo šećera. Umijesite, a čim se počne dizati, dodajte topljeni maslac, žumanjke, sol i koricu. Umijesite dodajući toplo mlijeko da dobijete srednje čvrsto tijesto. Ostavite 10 min. Podijelite na pola i razvaljajte na debljinu prsta. Za nadjev pomiješajte sve sastojke i malo zagrijte. Ohladite pa namažite tijesto. Savijte, premažite žumanjkom i ostavite da se kratko diže. Pecite 30 min na 200°C. Tijesto za savijače treba prekriti vlažnim kuhinjskim ubrusom dok se diže kako se s gornje strane ne bi osušilo pod utjecajem toplog zraka. Jaja za tučena tijesta trebaju biti svježa jer njihova kvaliteta utječe na kakvoću kolača. Za prhka tijesta potrebna su veća jaja radi gustoće. Za prhka tijesta koja su česta za sitne suhe kolače (kiflice, roščići itd.) najbolje je koristiti svježi maslac jer bolje od ostalih masnoća rahli tijesto
Kroštule
Potrebno vam je: 20 dkg brašna, 3 žutanjka, sol, žlica šećera, 2 žlice ruma, žlica vrhnja, šećer u prahu, vrećica vanili šećera, ulje za prženje
U prosijano brašno dodamo žumanjke, šećer, vrhnje i rum te umijesimo čvrsto tijesto. Tijesto ostavimo pokriveno pola sata, a zatim da tanko razvaljamo. Ukrasnim kotačićem režemo duguljaste trake (široke oko 6 do 8 centimetara), a zatim još unutar pačetvorina na 1, 5 centimetara da ih možemo međusobno preklapati po želji. U Istri trake saviju oko prsta da dobiju oblik cvijeta. Pržimo u dubokoj masnoći. Pržene kroštule posipamo šećerom u prahu i vanili šećerom.
Medenjaci
Potreno vam je: 5 dkg maslaca, 5 dkg meda, 15 dkg šećera, vrećica vanili šećera, 1-2 dcl vrhnja, 6 dkg sitno nasjeckanih suhih smokava, 20 dkg oguljenih badema, 3 dkg čokolade, 3 dkg šećera, 3 dkg vode
Maslac, med, vanili šećer i vrhnje stavimo u zdjelu i uz miješanje zakuhamo. Kuhamo i miješamo tako dugo dok smjesa ne zgusne i malo potamni. Zatim u smjesu umiješamo bademe i smokve. Na namašćen kalup polažemo s pomoću dviju žlice hrpice smjese. Hrpice ne smiju biti preblizu. Pečemo ih 3 do 4 minute u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Ohladimo ih.
Božićni kruh
Potrebno vam je: 12 dkg suhih šljiva, 15 dkg lješnjaka, 12 dkg smokava, 20 dkg grožđica, 3 jaja, 12 dkg šećera, 1 vanili šećer, rum, na vrh noža cimet, 12 dkg oštrog brašna, 5 dkg škroba Gustina, 1 ravna čajna žličica praška za pecivo, limunova i narančina korica
Lješnjake grubo nasjeckamo, smokve narežemo na kockice, suhe šljive kratko prokuhamo, ocijedimo, ohladimo i narežemo na komadiće. Grožđice namočimo u rum. Jaja pjenasto izmiješamo, dodamo šećer, vanili šećer pa još miješamo nekoliko minuta. Zatim dodamo cimet i brašno pomiješano s Gustinom i praškom za pecivo, pripremljeno suho voće, ribanu limunovu i narančinu koricu i polako sve izmiješamo. Duguljast kalup (30x11cm) obložimo pergament-papirom i napunimo pripremljenom smjesom. Odmah stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180-200 °C oko 70 minuta. Ohlađen kruh narežemo na ploške.
Šape
Potrebno vam je: 3 šalice brašna, 1/4 vrećice praška za pecivo, 1 šalica šećera, 2 šalice mljevenih oraha, 1 šalica svinjske masti, 1 jaje, 1-2 žlice meda, vanilija, šećer u prahu
Za ovaj recept najbolje je uzeti neku posudu za mjerenje količina, kao npr. šalicu za bijelu kavu. Mljevene orahe izmiješamo s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravimo udubljenje i stavimo jaje, med, razmekšanu mast i vanili šećer pa umijesimo tijesto i ostavimo da odstoji oko pola sata na hladnom mjestu. Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namažemo svinjskom masti, pospemo brašnom i punimo tijesto, ali ne do vrha, pa lagano pritisnemo kako bi otisak kalupa bio izrazitiji. Pečemo na temperaturi od 220 °C oko 20 minuta, dok ne porumene. Vadimo ih vruće iz kalupa i uvaljamo u šećer u prahu. Recepti su preuzeti iz Hrvatske regionalne kuharice, autora Božice Mirić i Drage Vukušića.