Naime, istraživači Sveučilišta u Bostonu su pratili gotovo 630 osoba kroz razdoblje od 15 godina, a njihovo su zdravlje usne šupljine provjeravali svake tri godine. Prije svakog pregleda, ispitanici su ispunili detaljan upitnik o unosu namirnica bogatih vlaknima – onima koje sadrže više od 2,5 grama vlakna po porciji (banane, jabuke, naranče, borovnice, brokule, prokulice, batate, špinat, kikiriki, zobenu kašu idr.) Najznačajniji pozitivan učinak vlakana zamijećen je kod ispitanika starijih od 65 godina.
Tvrde kako svaki dodatni obrok bogat vlaknima može prosječno smanjiti naš rizik od gubitka zuba za 30 posto.
Nažalost, dobrobiti vlakna za zube i zubno meso nisu ustanovljene za mlađe ispitanike. Kada su pobliže analizirali namirnice koje su ispitanici konzumirali, zaključili su kako zaštitno djeluju banane, jabuke i suhe šljive.
Stručnjaci nisu u potpunosti sigurni kako točno vlakna smanjuju rizik od bolesti desni, pogotovo voće, no ponudili su nekoliko mogućnosti: namirnice bogate vlaknima zahtijevaju puno više žvakanja od ostale hrane, što može povećati stvaranje sline i tako ukloniti štetne bakterije iz ustiju.
Također, vlakna drže šećer pod kontrolom i snizuju tlak, a loše kontrolirani šećer i visoki tlak su faktori rizika za bolesti desni.
Svakako, istraživači savjetuju da povećate unos hrane bogate vlaknima, no i dalje redovito posjećujte svog stomatologa i četkajte zube najmanje dva puta dnevno.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.