UGROŽENA VRSTA JESETRA

HRANA BOGOVA Kavijar je luksuz iz mora

Kavijar, što u prijevodu znači riblja jaja jednako je luksuzan u prehrani, kao i u zdravlju. Kroz povijest ljudi su ovu namirnicu nazivali hranom bogova zbog rijetkosti i složenosti postupka kojim se dobivala.

HRANA BOGOVA Kavijar je luksuz iz mora
Kavijar se dobiva od jesetre, ribe koja migrira između morske i slatke vode i za koju se smatra da se prvi put pojavila prije 250 milijuna godina. Kroz povijest jesetre se morfološki nisu puno promijenile pa svojim izgledom podsjećaju na dinosaure.

Imaju dug životni vijek i narastu  do dva metra. Najstarija jesetra bila je 154 godine stara. Većinu svog vremena provode u moru, a u potrazi za partnerom u svrhu razmnožavanja migriraju u rijeke. Na svom putu prevale i do nekoliko tisuća kilometara.

Kada dođu u rijeke njihova ikra počinje sazrijevati. Kroz povijest su ih ljudi hvatali na ulasku u rijeke da bi od njih dobivali kavijar. Spolnu zrelost dostižu kasno, s osam godina.

Zbog prelova i kasnog sazrijevanja došlo je do opadanja prirodnih populacija. Danas su gotovo sve vrste jesetri zaštićene. Alternativa proizvodnje kavijara je bila akvakultura.

Od 1980. u Rusiji počinje uzgoj jesetri i polako se širi po Europi. Iran je najveći svjetski proizvođač jesetri i kavijara. Da bi se dobio što bolji kavijar potrebno je omogućiti najkvalitetnije uvjete u uzgoju.

Kvalitetan kavijar dobiva se od ženki nakon 10 godina uzgoja i upravo je zbog toga cijena ovog proizvoda visoka.  Dok dođe do stola kavijar prolazi niz obrada koje mu daju okus i teksturu.

Tradicionalno se miješa s morskom soli koja ističe sva nutritivna svojstva. Istinski užitak degustacije kavijara krije se u načinu serviranja.  Najbolji način za uživanje u kavijaru jest sirova konzumacija sa staklenom žlicom iz ohlađene kristalne zdjele.

Tko se želi osjećati kao šeik može koristiti i 24 karatnu žlicu dok  jedna od najskupljih namirnica na svijetu pucketa pod zubima. Kao i ostali proizvodi iz mora, kavijar ima povoljno djelovanje na zdravlje.

Bogat je omega – 3 masnim kiselinama koje sprečavaju nastanak srčanih bolesti. Važan je izvor vitamina B12 koji pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica.

Obiluje selenijem, važnim mineralom koji je organizmu potreban. Unutar tijela zajedno s vitaminom E tvori kompleks koji štiti stanice  od štete prouzročene slobodnim radikalima.

Mladen Višić
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: M.V.
  • Objavljen: 19.12.2017 08:45
  • Posljednja izmjena: 18.12.2017 21:04

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.