Hrvatska nema laboratorij za otkrivanje dioksina u hrani

Čak i ako se pojavi sumnja da su proizvodi od pilećeg i svinjskog mesa ili jaja kontaminirani opasnim toksinom, ne postoji način da se to sa sigurnošću utvrdi - jer Hrvatska nema nijedan laboratorij opremljen za to testiranje.

Hrvatska nema laboratorij za otkrivanje dioksina u hrani

ZAGREB, 7. siječnja 2011. - Dok Europu trese skandal oko dioksinom kontaminirane hrane na njemačkim farmama, koja se, prema posljednjim informacijama, proširila i na neke od susjednih zemalja, Hrvate sve manje tješi činjenica da je Hrvatska, što se uvoza spornih proizvoda tiče, sigurna zemlja. Naime, čak i ako se pojavi sumnja da su proizvodi od pilećeg i svinjskog mesa ili jaja kontaminirani opasnim toksinom, ne postoji način da se to sa sigurnošću utvrdi - jer Hrvatska nema nijedan laboratorij opremljen za to testiranje.

U Hrvatskoj, prenosi T-portal, postoji samo jedan laboratorij opremljen za detekciju dioksina, koji nije opremljen za analizu dioksina u namirnicama. Aparat kojim bi se namirnice testirale na dioksin u 'procesu je nabave' još od 1999. godine, kada je izbila posljednja velika afera s hranom punom dioksina iz Belgije.

Prema riječima mr. sc. Marijana Katalenića, voditelja Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, postoji oko 170 spojeva dioksina, od kojih je tek desetak izuzetno toksično. Kakvi su otkriveni u spornim namirnicama s njemačkih farmi tek treba biti utvrđeno.

Dioksin u zrak dolazi gorenjem šuma, izgaranjem goriva, paljenjem otpada iz kućanstava, komunalnog i industrijskog otpada. Vode mogu biti onečišćene dioksinom kada kišnica nosi pesticide s obrađenih njiva u površinske vode, ili direktnim ispuštanjem industrijskog otpada, a kad jednom dosipije u okolinu teško se i dugotrajno razgrađuje, a vrlo lako se pohranjuje u masnom tkivu životinja, stoga bi ju u prehrani bilo korisno izbjegavati, kao i riblju kožu te neoprano voće i povrće. (PortalOko/Tportal.hr)
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 07.01.2011 09:02
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.