Hrana

IDE VRIJEME SVINJOKOLJE: Za savršen okus i izgled čvaraka ne činite ove tri pogreške!

Mnogima omiljena hrana nekada je bila hrana isključivo siromašnog sloja stanovništva iz ruralnih krajeva.

IDE VRIJEME SVINJOKOLJE: Za savršen okus i izgled čvaraka ne činite ove tri pogreške!
Čvarke danas mnogi obožavaju, a "plod" su svinjokolje koja se zimi radi diljem zemlje. I dok su čvarci nekada podrazumijevani kao hrana siromašnih jer se rade od svinjske masti i sala, danas je to omiljena poslastica svim društvenim slojevima, a o njihovoj prestižnoj ulozi svjedoči i visoka cijena u trgovačkim centrima koja se proteže do čak 130 kuna. Da bi dobili savršene čvarke, potrebno je paziti da se ne učine ove tri najčešće pogreške:

1. Nemarno rezanje špeka


Okus čvaraka itekako ovisi o pripremnim radnjama. Narežete li slaninu na predebele i krupne kocke, čvarci se neće moći dobro istopiti. S druge strane, nemojte je rezati ni presitno jer ćete onda dobiti tvrde, male i suhonjave čvarke. Pokušajte paziti da kockice slanine budu od 2,5 do 3 centimetara. Naravno, prije svega si pripremite oštar nož ili osobu koja će uskakati i povremeno vam obnoviti oštrinu noža dok režete. Ravnomjernost kockica je najbolje što možete učiniti za vaše čvarke jer će se oni ravnomjerne veličine ravnomjerno i otapati.

2. Premalo miješanja


Kotao u kojemu se tope čvarci uvijeek mora biti na oku. Najbolje je da se barem jedna osoba od njega ne udaljava dok čvarci nisu gotovi. Naime, s obzirom na to da se radi o masnoj namirnici, i ona zahtjeva miješanje. Osobito je važno neprestano miješati prvih pola sata topljenja kako slanina ne bi zagorijela i zalijepila se za dno kotla.

3. Previše mlijeka


Za savršeno zlatno-smeđu boju omiljenih čvaraka zaslužno je - mlijeko. Ono se dodaje na početku topljena masti, tj. kad se ona počne pojavljivati na površini kotla. Dodate li previše mlijeka, dobit ćete pretamne čvarke. Ravnajte se ovako: na pet kilograma slanine ide pola decilitra mlijeka. I uživajte!
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 07.12.2014 22:37
  • Posljednja izmjena: 07.12.2014 22:47
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.