Biskvit je sočan, mekan, izdašan, fil je grizast i ukusan, a ganache krema mislim da svi znamo koliko je ukusna, zamislite sve to u jednoj kombinaciji i pravac u kuhinju. Moram vam ispričati kakvu glupost sam napravila, naime kada sam počela pripremati griz kocke slijedila sam sve po receptu, čak sam i veličinu tepsije imala kao što je Željka navela. Kada mi se biskvit ispekao bila ga je puna tepsija i iz tog razloga sam ga prerezala na dva dijela gdje ja u konačnici jedan išao kao donji, a drugi kao gornji. Nakon što sam počela rezati kolač, uvidjela sam svoju glupost, jer se ovaj donji biskvit pod težinom zbog svoje mekoće dosta smanjio, a gornji je ostao normalne veličine. Bila sam ljuta zbog svoje gluposti i tako sam odlučila po drugi puta napraviti ove ledene griz kocke kojima su se obradovali svi moji ukućani, nestao je za tren oka. Znači ako vam se biskvit učini većim ne brinite se, pod težinom će se smanjiti.
PRIPREMA BISKVITA ZA GRIZ KOCKE
1. Čim počnete miksati bjelanjke najvećom brzinom, postepeno dodajte šećer i umutite u čvrsti snijeg.
2. Nastavite dodavati žumanjke jedan po jedan, ali brzinu smanjite na najmanju.
3. Istom brzinom postepeno dodavajte prethodno pomiješano brašno, kakao i prašak za pecivo.
4. Na kraju dodajte žlicu po žlicu vode.

5. Tepsiju nauljite i lagano pobrašnite.
6. Smjesu ulijte u tepsiju, moja ja promjera 23 X 32 cm.

7. Pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.

8. Kada se ohladi možete nastaviti slagati dalje u tepsiji ili prebacite na tacnu.

PRIPREMA FILA OD GRIZA
1. U mlijeko dodajte vanilin šećer i nakon što uzavre nastavite kuhati griz 10 minuta.
2. Ostavite da se ohladi.

3. Žumanjke i šećer kristal pjenasto izradite sa mikserom i stavite 10-tak minuta da se kuha na pari.
4. Ostavite da se ohladi.

5. Izradite margarin i šećer u prahu.
6. Dodajte žumanjke i sjedinite.
7. Nastavite dodavati po 2-3 žlice griza stalno miksajući najvećom brzinom, sve sjedinite.

8. Premažite fil preko biskvita.

PRIPREMA GANACHE KREME
1. Šlag u tekućem stanju stavite na laganiju vatru da postigne temperaturu do vrenja.
2. Prelijte preko iskidane čokolade i maslaca.
3. Nastavite lagano miješati dok se sve ne istopi i sjedini, možda će malo potrajati dok se ne istopi cijela čokolada.
4. Ostavite malo dok se ganache ne stisne samo za toliko da možete lijepo rasporediti, da ne curi okolo.

5. Nakon što ste rasporedili i poravnali ganache po filu, stavite u frižider da se cijeli kolač malo stisne.

Da li pravite kolače sa grizom? Ako do sada niste imali neke posebne recepte za kolače sa grizom, ledene griz kocke jednostavno morate probati.