Najviše korišten začin u mnogim kuhinjama diljem svijeta bez sumnje je sol, a mnogi konzumenti ovog začina vjeruju da je njegov ukus nezamjenjiv, a brojni su i oni koji obožavaju konzervirane namirnice koje obiluju ovim začinom. No, sol je komponenta zbog koje ljudi obolijevaju od mnogih bolesti. Natrij je glavni element pronađen u soli, a s druge, pak, strane nalazimo ga u mnogim biljkama i začinima koje svakodnevno upotrebljavamo i koje bi veoma uspješno mogle zamijeniti sol.
Cimet je jedan od najraširenijih poznatih začina, a posebno ga rabe u Indiji te u mnogim drugim dijelovima Azije. On je odlična zamjena za sol, a ima sposobnost regulacije šećera u krvi te snižava kolesterol.
Karmamon je začin jakog ukusa, ali od davnina je poznat kao odlična i zdrava zamjena za sol, jednako tako i bosiljak može poslužiti kao alternativa za sol.
Čili u prahu sjajna je zamjena za sol, a ujedno može i istaknuti ukus jela kojeg spremate. Često se koristi u meksičkoj, indiskoj, ali i španjolskoj kuhinj. Čili jelu daje pikantan ukus pa bez problema može nadomjestiti sol.
Lovor se obično dodaje u mesna, ali i masna jela. Osim što je aromatičan, ujedno je i slatkast, a u sušenom obliku njegova aroma je intenzivnija, a ukus također može zamijeniti sol, no zbog intenzivnoga okusa treba paziti da ne pretjerate.
Bijeli luk može poboljšati okus jela, a poželjan je i zbog svojih više nego dobrih svojstava. Savršen je za pripremu mesnih jela, dodaje se u ribu, tjestenine te u povrće.
Crni papar također je često upotrebljavan začin, a umjesto soli dodajte više papra jelu koje spremate, a time ćete dobiti intenzivan i aromatičan okus jela.
Sok od limuna poznat je kao prirodan konzervans, a služi kao savršena zamjena za sol. Limunov sok hrani pomaže da ostane dulje vremena svježa pa ga stoga umjesto soli nakapajte u sva jela koja spremate.
Sjemenke suncokreta bogate su nutritivnim vrijednostima, a izvrsna su zamjena za sol u mnogim jelima poput rižota, mesnih jela te raznih salata s tjesteninom. Stoga, kada sljedeći put posegnete za soljenkom vodite računa o tome koliko je ovaj začin štetan, ali i zamijenjiv.
preuzeto s
Dnevno.hr