Zdravlje

Izvrsni savjeti za ljubitelje pizze

Trudite se jesti zdravo. Mislite li kako pizza ne spada u tu kategoriju? Razmislite još jednom! Iako ljudi obično misle kako pizza deblja, to ne mora biti baš tako. Pripremite li je ili naručite na pravi način, pizza može biti vrlo hranjiv, ukusan i niskokaloričan obrok.

Izvrsni savjeti za ljubitelje pizze

Sami pripremite pizzu

Za početak izradite ili kupite integralno tijesto od cjelovitog zrna. U njemu je više vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa nego u tijestu od rafiniranog brašna. Budite kreativni s tijestom. Isprobajte pečenu koru od cvjetače ili bjelanjaka.

Umjesto punomasnog koristite sir s manjim udjelom masnoća jer ćete srezati kalorije i zasićene masti.

Sami napravite umak i ne koristite previše šećera ili soli jer u kupovnom je vrlo visok udio tih začina.

Volite okus svježeg bilja i začina? Dodajte svježi bosiljak i origano te mljevenu crvenu papriku.

Ne škrtarite na povrću. Budite kreativni pomoću rikule, špinata, tikvica, artičoka, pepperoncina, repe ili što god poželite. Granice ne postoje. Što više povrća to je više vlakana i okusa.

Naručite pizzu

Naručite pizzu s tankim tijestom i ukoliko u ponuti imaju integralno, tim bolje. U tankom tijestu je manje kalorija, a žitarice će osigurati vitamine i minerale kao i dijetalna vlakna koja pomažu pri mršavljenju zbog osjećaja sitosti.

Tražite pizzu s malo sira. Većina pizzerija ne koristi sir s manje masnoća, pa ćete s manje sira na naručenoj pizzi unijeti i manje kalorija i zasićenih masti. Raspitajte se imaju li u ponudi vegetarijansku pizzu. Izbjegavajte proteinske s visokim udjelom masnoće koje se nalaze u kobasicama, feferonima i slanini.

Izaberite pizzu s crvenim umakom jer ima niži udio masnoća i kalorija te je pun likopena, snažnog antioksidansa koji mogu pomoći smanjiti rizik od raka i srčanih bolesti.

Uza sve ovo važna je i kontrola. Ograničite se na nekoliko kriški i jedite puno salate uz pizzu i pijte puno vode kako biste postigli osjećaj sitosti.
  • Autor: net.hr
  • Foto: gastro.hr
  • Objavljen: 01.02.2014 15:37
  • Posljednja izmjena: 01.02.2014 15:38
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.